mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ψηφιακού μπάχαλου συνέχεια στην Καλαμπάκα

Ψηφιακό σήμα τηλεοράσεων: Οι ευθύνες της Πολιτείας και της DIGEA περνούν στις δημοτικές Αρχές

Αναδημοσίευση από
/tameteora.gr

Αβεβαιότητα επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας για το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασης.
Στον Δήμο Καλαμπάκας η εκπομπή του ψηφιακού σήματος και η παύση του αναλογικού άρχισε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και από τότε άρχισαν τα παράπονα των κατοίκων των χωριών που δεν βλέπουν πια κανάλια στην τηλεόρασή τους, εκτός από τα δύο της ΝΕΡΙΤ, που κι αυτά θα σταματήσουν σε λίγες εβδομάδες.
Σχετική ερώτηση κάναμε στον Δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Χρήστο Σινάνη, την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξη τύπου. Η απάντησή του ήταν ότι τις περιοχές που δεν πιάνουν ψηφιακό σήμα θα κληθεί να τις καλύψει ο Δήμος, ωστόσο θα απαιτηθεί ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι.
Σημειώνεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης του φάσματος συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης στην Digea και στο ΦΕΚ 1693/Β, 2014 αναφέρεται στο άρθρο 6, παρ. 1 ότι ο κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων οφείλει να καλύπτει τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού της χώρας εφαρμόζοντας τον χάρτη συχνοτήτων.



Επίσης, στο ίδιο άρθρο (6), παρ.2, αναφέρονται τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση του δικτύου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω υπό 1 παρ. του παρόντος άρθρου (σ.σ. μόνον τα 156 σημεία εκπομπής) και εάν υφίσταται μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός της περιοχής κάλυψης του δικτύου, ο Κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, εφόσον δεν προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυό του στις περιοχές αυτές, οφείλει να συνεργάζεται με τρίτους και ιδίως με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προτίθενται να αναλάβουν το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης και να διαθέσουν την απαραίτητη έκταση για τις εν λόγω υποδομές».

Δηλαδή, οι πολίτες που είχαν την ατυχία να βρεθούν στις «λευκές» περιοχές του χάρτη συχνοτήτων έχουν δύο επιλογές: Ή να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση ή να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι στην Digea, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και βέβαια, το χαράτσι αυτό θα είναι μόνιμο, διότι δεν είναι μόνον η προμήθεια των αναμεταδοτών, των κεραιοσυστημάτων κ.λπ. και η εγκατάστασή τους που θα πληρωθεί εφάπαξ, αλλά είναι και η συντήρηση, οι επισκευές, η λειτουργία (κατανάλωση ρεύματος) και η παραχώρηση των χώρων εγκατάστασης των υποδομών.

Και επειδή οι αναμεταδότες αυτοί θα τοποθετηθούν σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε βουνά, το κόστος της ενοικίασης για την παραχώρηση των χώρων δεν είναι καθόλου αμελητέο. Όπως δεν είναι αμελητέο και το κόστος της προμήθειας των αναμεταδοτών.

Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα θα απαιτηθούν γύρω στα 600 συμπληρωματικά σημεία εκπομπής για τέτοιους αναμεταδότες. Σε κάθε σημείο πρέπει να τοποθετηθούν 6 αναμεταδότες (όσες και οι συχνότητες που εκμεταλλεύεται η Digea).
Με μέτριους υπολογισμούς το κόστος κάθε αναμεταδότη είναι γύρω στα 7.000 €. Αυτό σημαίνει ότι μόνον η προμήθεια των αναμεταδοτών θα κοστίσει στον έλληνα πολίτη όχι λιγότερο από 25 εκατομμύρια €.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και των δημοτικών αρχών αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους (Υπουργείο και ΕΕΤΤ) είτε με απαξιωτικό τρόπο (κάνετε λάθος - οι χάρτες κάλυψης λένε άλλα) είτε με αλαζονικό (βρίσκεστε σε "λευκή" περιοχή, ας πληρώσει ο Δήμος σας να έχετε τηλεόραση.

Κάποιοι Δήμοι άρχισαν να υποκύπτουν στον εκβιασμό, χωρίς να αντιλαμβάνονται ακόμη το πραγματικό κόστος που θα καταβάλλουν διαρκώς στην Digea.
Άλλες δημοτικές αρχές παραχωρούν δωρεάν εκτάσεις στην Digea, ακόμα και για ένα από τα βασικά (156) κέντρα εκπομπής, αφού άλλοι οι Δήμοι το έχουν κάνει πριν από αυτούς, ενώ κάποιες άλλες δημοτικές αρχές αντιστέκονται.

Έτσι έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση «ψηφιακό σήμα τηλεόρασης» και η ευθύνη πλέον πέφτει στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πολλές «λευκές» περιοχές στον χάρτη του δήμου τους.

Σίγουρα δεν πρέπει ο κάτοικος του ορεινού χωριού, που δεν έχει άλλο μέσο επικοινωνίας για να ενημερωθεί (τουλάχιστον), να είναι αναγκασμένος να μένει χωρίς τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στα αρκετά χωριά του δήμου που δεν πιάνουν ψηφιακό σήμα βλέπουν μόνο τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, όμως σε λίγες εβδομάδες δεν θα βλέπουν ούτε αυτά. Και αυτό παρότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει επιστρέψει το χαράτσι της ΝΕΡΙΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με βάση όλα αυτά, τόσο η DIGEA όσο και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περιμένουν απλά και μόνο τις δημοτικές Αρχές να υποκύψουν λόγω των καθημερινών διαμαρτυριών των δημοτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: