mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Έτσι, όπως και στην αναλογική TV, χτίζεται το καθεστώς της ψηφιακής διαπλοκής

Νέα παράταση στις προσωρινές άδειες της TV
    Από την Αγγέλα Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής"

    Μία ακόμα παράταση στο καθεστώς της άνομης λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δίνει η κυβέρνηση, επεκτείνοντας το καθεστώς εκπομπής χωρίς νόμιμη αδειοδότηση -δηλαδή χωρίς προκήρυξη αδειών, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και χωρίς νόμιμη εκχώρηση αδειών- για είκοσι χρόνια και πλέον. Τα μπαλώματα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο συνεχίζονται και έχουμε χάσει πια τον λογαριασμό, σε ποια παράταση βρισκόμαστε, την 20ή; 21η; 23η; Θα βγούμε σε σύνταξη και άδειες δεν θα έχουν δοθεί ακόμα.

    Συνεχίζοντας μια «παράδοση» δεκαετιών, εμβαλωματικών και προσωρινών «λύσεων», που παρατείνει το καθεστώς λειτουργίας στον αέρα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, με τροπολογία που έφερε στη Βουλή, παρατείνει «προσωρινά» και πάλι, ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2015, τη λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες. Και αυτό παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν τις αλλεπάλληλες παρατάσεις μη νόμιμες και τη συνέχισή τους ως κατάληψη δημόσιας περιουσίας.

    Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για θέματα Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων, με τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, παρατείνεται η έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών και την ολοκλήρωση της χορήγησης αδειών παροχών περιεχομένου ψηφιακής ευρυεκπομπής, για έναν ακόμα χρόνο, ώς το τέλος του 2015. Εννοείται πως πλέον οι παρατάσεις αφορούν το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα (και όχι το αναλογικό), αυτό που μέχρι πριν μερικά χρόνια πολλοί ανέμεναν ότι θα βάλει τάξη στο χάος της αδειοδότησης.


    Λύση και για το «μαύρο» της Digea


    Με το ίδιο νομοσχέδιο (αρ. 62) παρέχεται επίσης κάλυψη στην Digea για τα προβλήματα που δημιουργεί στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς πολλές περιοχές μένουν χωρίς τηλεοπτικό σήμα. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ώστε η αναλογική εκπομπή σήματος να συνεχιστεί «προσωρινά», μέχρι την «ημερομηνία παύσης». Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία και προφανώς παρατείνει την αναλογική μετάδοση, μπροστά στον κίνδυνο του «μαύρου», με το οποίο απειλείται μέρος των περιφερειών.

    Στο ίδιο άρθρο προβλέπει επίσης για τους αδειοδοτημένους παρόχους δικτύου, εν προκειμένω την Digea, ότι, προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις κεραιών που έχουν τοποθετήσει σε όλη τη χώρα, οφείλουν να καταθέσουν στην ΕΕΤΤ φάκελλο με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται ως τον Απρίλιο 2015.

    Η προχειρότητα και τα μπαλώματα της κυβέρνησης, που οφείλονται στις εξυπηρετήσεις προς τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, φαίνονται από άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, που επιτρέπει την τοποθέτηση πομπών και εκτός των περιφερειακών ζωνών. Η ανάγκη προέκυψε από τις «μαύρες ζώνες» που δημιουργούνται από την εκπομπή της Digea, η οποία εκλήθη να στήσει πομπούς μόλις σε 156 σημεία εκπομπής και όχι σε 275, όπως έλεγε ο αρχικός Χάρτης Συχνοτήτων. Έτσι, δεδομένου ότι στον νέο και ισχύοντα Χάρτη δεν έχουν καθοριστεί συμπληρωματικά σημεία εκπομπής για την κάλυψη των «μαύρων», οι αναμεταδότες μπορούν -με τον νόμο- να τοποθετηθούν όπου βολεύει. Το ψηφιακό μπάχαλο χτίζεται πετραδάκι - πετραδάκι.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: