mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Δυο αγωγές εναντίον δημοσιογράφου, η μια από πρώην σύμβουλο του Παπανδρέου για like στο fb!

Διαβάσαμε και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Ο δημοσιογράφος Αλέκος Ανδρικάκης δέχθηκε δυο αγωγές για όσα έγραφε στην εφημερίδα που εργαζόταν και για σχόλια του στο face book. Τις αγωγές κατέθεσαν ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και η πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Ευαγγελία Σχοιναράκη επειδή έκανε like σε σχόλια στο face book! Σε όλα τα απίστευτα της περιπέτειας του δημοσιογράφου είναι ότι η Ε.Σχοιναράη εθεάθη σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε επεισόδια στην Κρήτη και ποικίλα σχόλια. 
Οι δυο αγωγές εναντίον του δημοσιογράφου έχουν οριστεί προς εκδίκαση τον Μάρτιο και τον Μάίο του 2015.

Διαβάζουμε τι γράφει ο Δημήτρης Κ. Τζανακάκης στοface book και μένουμε άφωνοι: 

Θέλουν να στραγγαλίσουν κάθε ελεύθερη φωνή! Δεύτερη αγωγή του πρώην Δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη κατά του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη, τον οποίο βλέπετε στη φωτογραφία σε ώρα δουλειάς. Ζητά ο πρώην Δήμαρχος που διετέλεσε και Βουλευτής και υφυπουργός σε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 100.000 ευρώ και φυλάκιση ενός χρόνου! Όλα τούτα γίνονται και μετά την αγωγή της πρώην Βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομάρχη Ηρακλείου και πρώην έμμισθης συμβούλου του π. πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη εναντίον του ίδιου δημοσιογράφου επειδή της ασκούσε κριτική και ...έκανε Like στο Facebook!!! -ναι! μην εκπλήττεσθε όσοι δεν το ξέρετε!-.
Θέλουν να τσακίσουν τους τίμιους,τους συνειδητοποιημένους και ενσύνειδους, τους ελεύθερους, τους ασυμβίβαστους και ανυπόταχτους δημοσιογράφους, θέλουν να σωπάσει κάθε φωνή που ελέγχει, που εναντιώνεται, που αποκαλύπτει, -όπως πρέπει να κάνει- θέλουν να τρομοκρατήσουν κάθε άλλο δημοσιογράφο, κύρια τα νέα παιδιά που μπαίνουν στο χώρο της ενημέρωσης. Θέλουν υποταγμένη δημοσιογραφία να ωραιοποιεί το Σύστημα, να εξαγνίζει με δήθεν βαθυστόχαστες αναλύσεις, ανομίες και άνομους...
Στον Αλέκο Ανδρικάκη, μα και σε κάθε άλλο λειτουργό της ενημέρωσης που διώκεται, που απειλείται με διώξεις, που δίνει την έντιμη μάχη για την αλήθεια και την ενημέρωση οφείλουμε νομίζω συμπαράσταση μεγάλη και ειλικρινή.

Διαβάστε εδώ τα τεκταινόμενα:... "Eνώ την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση υπόθεσης αγωγής που κατέθεσε σε βάρος του δημοσιογράφου, Αλέκου Ανδρικάκη, ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, την προηγούμενη μέρα επιδόθηκε και δεύτερη αγωγή στον δημοσιογράφο! Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου καταθέτει νέα αγωγή, ματαιώνοντας την αυριανή εκδίκαση. Ζητά την καταβολή 100.000 ευρώ, με απειλή τη φυλάκιση του Αλ. Ανδρικάκη για ένα χρόνο, την απαγόρευση αναφοράς στο όνομά του, με απειλή χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και προσωπική κράτηση 3 μηνών! Η αναφορά βέβαια αυτή εννοείται ότι θα πρέπει να θεωρείται προσβλητική, αλλά μάλλον «προσβλητική» θεωρείται κάθε κριτική…
Η δίκη ορίστηκε για τις 22 Μαΐου 2015
Η αγωγή κατατέθηκε μετά τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει την 1η Απριλίου 2013 στην εφημερίδα "Πατρίς", όπως τότε εργαζόταν ο δημοσιογράφος (παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις), σε ρεπορτάζ με τον τίτλο "Πληρωμές ενταλμάτων με… διαταγές δημάρχου!", στο οποίο παρουσίαζε στοιχεία που αποδείκνυαν ρουσφετολογικές και στα όρια του νόμου αποφάσεις. "Αποζημιώσεις για αυθαίρετα σε πλατείες και υπερωριακή εργασία που δεν γινόταν! Απίστευτες -αλλά ενδεικτικές και μόνο- υποθέσεις στο Δήμο Ηρακλείου για την πληρωμή ενταλμάτων με έγγραφες… διαταγές δημάρχου, όταν οι υπηρεσίες αρνούνταν να υπογράψουν δαπάνες επειδή τις θεωρούσαν παράνομες", αναφερόταν στο ρεπορτάζ.
Μήνες μετά, το ρεπορτάζ που δεν ολοκληρώθηκε στην "Πατρίδα", παρουσιάστηκε ολόκληρο στο Candianews, με τον τίτλο "Η συνέχεια του λογοκριμένου ρεπορτάζ! Δημαρχιακή διαταγή και… τα σκυλιά δεμένα!".
Ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζει στην αγωγή του ότι είχε χρησιμοποιηθεί έγγραφο με… πλαστογραφημένη την υπογραφή του, ενώ θεωρεί ότι το δημοσίευμα έγινε ώστε να πληγεί ο ίδιος και να παρεμποδιστεί να επανεκλεγεί δήμαρχος της πόλης!
---
Ποιός είναι ο Αλέκος Ανδρικάκης για όσους δεν τον γνωρίζουν την επαγγελματική του ταυτότητα:
O Αλέκος Ανδρικάκης εργάστηκε επί 28 χρόνια στην εφημερίδα "Πατρίς", απ” την οποία αποχώρησε τον Απρίλιο του 2013. Τον Σεπτέμβριο του 2013 δημιούργησε, μαζί με μια ομάδα άλλων Κρητικών η οποία δεν ανέχεται άλλο τη «σιωπή των αμνών» που κυριαρχεί στην ενημέρωση, το ενημερωτικό portal Candianews.gr.
Η ίδια ομάδα έφερε στον «αέρα» των ερτζιανών το ραδιόφωνο CandiaNews 93,6 FM. Έχει εργαστεί επί χρόνια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασχολείται με την ιστορική έρευνα. Μέρος των εργασιών του για την ιστορία της Κρήτης παρουσίασε σε 16 ειδικές εκδόσεις η "Πατρίς", από το 2007 μέχρι το 2011. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων και αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Είναι σίγουρα από τους ικανότερους και πλέον έγκριτους δημοσιογράφους της γενιάς μας στην Κρήτη.
----
Για την ιστορία τώρα, -μα και όχι μόνο- καταχωρώ εδώ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, πέρυσι όταν αποχώρησε ο Αλέκος Ανδρικάκης από την εφημερίδα "Πατρίς"..."Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την "παραίτηση" του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Αλέκου Ανδρικάκη από την εφημερίδα "Πατρίς". Κατά τα φαινόμενα αιτία του εξαναγκασμού σε παραίτηση, υπήρξε δημοσίευμα στην εν λόγω εφημερίδα, με την υπογραφή του κ. Ανδρικάκη, που ασκούσε κριτική στο δήμαρχο κύριο Κουράκη, για την οικονομική διαχείριση του δήμου.
Ο κ. δήμαρχος αντέδρασε, ως απόλυτος μονάρχης, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το δημοσιογράφο, για παραποίηση στοιχείων και πλαστογραφία. Κατά την γνώμη μας, η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία, επιβάλλει την άσκηση του δικαιώματος της απάντησης -του κατηγορούμενου για ψευδή στοιχεία- δημοσιογράφου, από την ίδια εφημερίδα, που φιλοξένησε την απάντηση – κατηγορία του κ. δημάρχου. Το δικαίωμα αυτό δε δόθηκε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο θιγόμενο δημοσιογράφο! Αν αυτό έγινε με παρέμβαση – πίεση του δημάρχου, προκύπτει μείζον θέμα δημοκρατίας, και χρήζει απάντησης τόσο από τον ίδιο το δήμαρχο, όσο και από την εφημερίδα.
Ο κ. δήμαρχος μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν σε μονολόγους και συστηματική αποφυγή του διαλόγου, είτε στα ΜΜΕ είτε ακόμη και στα δημοτικά συμβούλια. Η συστηματική αυτή αποφυγή διαλόγου, μπορεί να σημαίνει είτε την ανεπάρκειά του, είτε το φόβο του μήπως αποκαλυφθεί κάτι, είτε την αντίληψη, ότι είναι υπεράνω κριτικής Σε κάθε περίπτωση όμως σημαίνει την υποχώρηση της δημοκρατίας, έναντι προσωπικών επιδιώξεων του δημάρχου και της παράταξης που τον στηρίζει.
Κατά την γνώμη μας η παρουσία, για σχεδόν 40 χρόνια του ίδιου πολιτικού χώρου στην ηγεσία του δήμου, διαμόρφωσε μια καθεστωτική λογική, που είναι τελείως ανεξέλεγκτη και τρέφει το νεποτισμό. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Το απόλυτα δημαρχοκεντρικό πελατειακό σύστημα πρέπει, με την ενεργή παρέμβαση των πολιτών, να μετεξελιχθεί, σε ένα πραγματικά δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο, με επίκεντρο τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Τότε και μόνο τότε, κανένας δήμαρχος δε θα έχει τη δυνατότητα να φιμώνει την αντίθετη άποψη και κανένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, να επιβάλει στους συνεργάτες του δημοσιογράφους και στον εαυτό του -αυτοβούλως ή καθοδηγούμενο- την αυτολογοκρισία.
Τα ΜΜΕ, οφείλουν να δρουν ανά πάσα στιγμή, ως φορείς ελέγχου της εξουσίας. Επειδή το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις της ενοχλημένης από την κριτική εξουσίας και το παράδειγμα του κυρίου Ανδρικάκη στα τεκταινόμενα των μέσων μαζικής επικοινωνίας του Ηρακλείου δεν είναι το μοναδικό, επειδή υπάρχουν καταγγελίες, για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, πιέσεων, απολύσεων και ωμών παρεμβάσεων στο έργο των δημοσιογράφων, επειδή το γεγονός αυτό απειλεί de facto την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και λειτουργεί αυτόματα, ως μήνυμα και μέσο πίεσης, προς όλους τους δημοσιογράφους, οφείλουμε ως κοινωνία να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της τέταρτης εξουσίας και να καλέσουμε τους ιδιοκτήτες, να προτάξουν το κοινωνικό συμφέρον, από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που στερούν το ψωμί, από ανθρώπους, που το μόνο που θέλουν είναι να εξασκούν ανεμπόδιστα το λειτούργημά τους.
Καλούμε την ιστορική εφημερίδα, να μην ολοκληρώσει το ολίσθημα και να μην εγκαινιάσει ένα κακό προηγούμενο στον -ευαίσθητο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό των απόψεων- τομέα της έντυπης ενημέρωσης. Στον Αλέκο Ανδρικάκη αφαιρέθηκε αυθαίρετα μια δυνατότητα, που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στο δυτικό κόσμο. Αυτό δεν πρέπει να περάσει!"
----
Για το θέμα της αγωγής της πρώην Βουλευτού κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη δείτε εδώ, όσοι δεν γνωρίζετε το θέμα: .../Για τις 13 Μαρτίου 2015 αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής της πρώην βουλευτή, πρώην νομάρχη Ηρακλείου και πρώην συμβούλου του τέως πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου (στη συνέχεια συμβούλου και του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, Τάσου Γιαννίτση) σε βάρος του δημοσιογράφου του Candianews Αλέκου Ανδρικάκη. Η δίκη είχε προσδιοριστεί για τις 20 Αυγούστου 2013 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου.
Η άλλοτε σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού ζητά από το δημοσιογράφο το ποσό των 100.000 ευρώ, και ως μέσο αναγκαστικής καταβολής, ζητά τη φυλάκισή του για ένα μήνα, να υποχρεωθεί ο Α. Ανδρικάκης να μην αναφέρεται στο πρόσωπό της προσβλητικά (όπου βεβαίως "προσβλητική" θεωρείται η κριτική…) διαφορετικά να υποχρεώνεται κάθε φορά που κάνει αναφορά στο πρόσωπό της σε κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 5.900 ευρώ. Η υπόθεση είναι γνωστό ότι αφορά σε σχόλια, του ίδιου και φίλων του, στην προσωπική σελίδα του στο facebook, τα οποία η κ. Σχοιναράκη ζητά να διαγραφούν.
Η αγωγή κατατέθηκε – και όταν έγινε γνωστή προκάλεσε πανελλήνιο σάλο- επειδή ο δημοσιογράφος στις 18 Οκτωβρίου 2011 ανάρτησε στη σελίδα του σχόλιο – κριτική προς την τότε πρωθυπουργική σύμβουλο, επειδή εκείνη είχε παραπονεθεί σε συνέντευξή της ότι δεν έπαιρνε τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να έρχεται όποτε θέλει να βλέπει τους ψηφοφόρους της!
Το "ατόπημα" του δημοσιογράφου λοιπόν, που ώθησε την τότε σύμβουλο του πρωθυπουργού να καταθέσει αγωγή σε βάρος του, ήταν ότι εκείνος άσκησε την εύλογη και αυτονόητη κριτική του. Σε μία περίοδο που η χώρα στενάζει οικονομικά με την κοινωνία να υποφέρει από την ανεργία και την εξαθλίωση, θεώρησε καθήκον του να μην αφήσει ασχολίαστη την προαναφερόμενη τοποθέτηση της και να ασκήσει κριτική σε σχέση με τη θεσμική της ιδιότητα.
"Εγώ αυτό το θεώρησα πρόκληση και έκανα και σχόλια και στο ραδιόφωνο και στην εφημερίδα, ότι δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα, όταν είναι διορισμένη και είναι και σύμβουλος του πρωθυπουργού, όταν έχουμε ανέργους, συνταξιούχους και ανθρώπους που πεινάνε αυτή την περίοδο" είχε δηλώσει τότε ο δημοσιογράφος, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή από μέρους της κ. Σχοιναράκη αποσκοπούσε στη «φίμωσή» του.
Η ανάρτηση – σχόλιο στο facebook, στις 18 Οκτωβρίου 2011, είχε ως εξής:
"“Τελικά αυτό που με θυμώνει περισσότερο με μερικά δημόσια πρόσωπα δεν είναι όσα έκαναν χωρίς να ντρέπονται, αλλά το θράσος που συνεχίζουν να έχουν. Κι ότι μας θεωρούν μλκς… Η Βαγγελιώ Σχοιναράκη, “σύμβουλος” του πρωθυπουργού (…), πρώην βουλευτής, πρώην νομάρχης, δασκάλα (με βαρύγδουπες δηλώσεις της για την “αγάπη” της προς την εκπαίδευση) για μερικά 24ωρα, πριν ξαναβολευτεί σε δημόσια θέση, δηλώνει ότι ως σύμβουλος του Παπανδρέου παίρνει τόσo λίγα ώστε δεν έχει τα εισιτήρια να έρχεται από την Αθήνα στο Ηράκλειο… Να τσοντάρουμε στο εισόδημά της… Δεν φταίει κανείς, αλλά όλοι εμείς που τους κάναμε μάγκες κάτι τέτοιους και τέτοιες…”.
Η κ. Σχοιναράκη στην αγωγή συμπεριλαμβάνει και… τα σχόλια των φίλων που έγιναν στη σελίδα του Α. Ανδρικάκη στο facebook, σημειώνοντας και τα… like!
Παρουσιάζουμε χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα:
"Με αφορμή τους παραπάνω αυτούς αρχικούς ισχυρισμούς του εναγομένου άρχισε δημόσια συζήτηση για το πρόσωπό μου στον “τοίχο” του. Και μάλιστα αμέσως από το επόμενο λεπτό της δημοσίευσης. Διάλογος κατά τον οποίο ο εναγόμενος προέβη σε ακόμα πιο συκοφαντικούς, δυσφημιστικούς και υβριστικούς ισχυρισμούς σε βάρος μου. Εντείνοντας σφόδρα την ήδη συντελεσθείσα προσβολή της προσωπικότητάς μου.
2. Στις 10.57’ π.μ. μία χρήστης, “φίλη” του εναγομένου, η Α.Κ., στην ως άνω ιστοσελίδα σχολίασε: “έλεος”.
Ο εναγόμενος επεσήμανε ότι “του αρέσει” το συγκεκριμένο σχόλιο.
3. Το ίδιο λεπτό (10.57’ π.μ.), της απάντησε ο εναγόμενος “Θράσος…”, αναφερόμενος στο πρόσωπό μου.
4. Στις 10.58’ π.μ. η Ζ.Γ., “φίλη” του εναγομένου σχολίασε: “να μην έρχεται Αλέκο!!!!! και δεν την κάλεσε κανένας και δεν την θέλει κανένας!!!!!!!”.
Ο εναγόμενος επεσήμανε ότι “του αρέσει” το συγκεκριμένο σχόλιο.
5. Στις 11.01’ π.μ. η Α.Κ. σχολίασε εκ νέου εισάγοντας σύνδεσμο σε άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας “protagon.gr”. Και ακολούθως προέτρεψε με άλλο σχόλιο – ανάρτησής της “ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ”.
6. Στις 11.02’ π.μ. η Μ.Π., “φίλη” του εναγομένου, σχολίασε “ΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ;;;;”.
O εναγόμενος επεσήμανε ότι “του αρέσει” το συγκεκριμένο σχόλιο"."/...

Δεν υπάρχουν σχόλια: