mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το χρεοκοπημένο ψηφιακό μοντέλο της διαπλοκής

Ελάχιστα μαθαίνονται, ακόμη λιγότερα γράφονται για την επιτυχία ή αποτυχία της ψηφιακής μετάβασης στην ελεύθερη τηλεόραση. Άλλο ένα προνομιακό πεδίο ενημέρωσης στο οποίο τα διαπλεκόμενα εκδοτικά συμφέροντα έχουν επιβάλλει την απόλυτα ελεγχόμενη πληροφόρηση. Δέκα μήνες μετά την παράδοση του συνόλου των ψηφιακών συχνοτήτων στην κοινή πολυμετοχική εταιρεία των καναλαρχών της χώρας, τη Digea έναντι ποσού 18,6 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια, η ψηφιακή τηλεόραση κινδυνεύει με ολοκληρωτικό φιάσκο. Να εξηγήσουμε. Υποτίθεται πως ολοκληρώθηκε και έσβησε η αναλογική τηλεόραση στην Πελοπόννησο, την Αττική, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Υποτίθεται πως η υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που έχει ως αρμοδιότητα να διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου και των καταναλωτών, ελέγχει την εταιρεία στην οποία παρέδωσε την ύψιστη περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων. Υποτίθεται πως αυτή η εταιρεία πλήρωσε τα λίγα αυτά χρήματα γιατί ανέλαβε να κάνει επενδύσεις, να στήσει πομπούς, να προσφέρει το ψηφιακό σήμα.
Στην πραγματικότητα ολόκληρες περιοχές στην Πελοπόννησο δεν έχουν καθόλου τηλεόραση αλλά τίποτε δεν γράφεται επειδή τα Μέσα στη Δυτική Ελλάδα ελέγχονται πλήρως από την παρέα της ομάδας Μαξίμου. Τα κανάλια που διαμαρτυρήθηκαν και οι ιδιοκτήτες τους που κατέχουν-στα πρότυπα της αθηναϊκής κεντρικής διαπλοκής- και εφημερίδες, «μπουκώθηκαν» από υποσχέσεις διανομής κρατικής διαφήμισης.
 Στον Έβρο και το βόρειο Αιγαίο στα σύνορα της χώρας οι Έλληνες πολίτες σε πολλά ορεινά χωριά δεν βλέπουν κανένα ελληνικό κανάλι, βλέπουν όμως πεντακάθαρα τούρκικα, βουλγάρικα, κ.λ.π. Οι περιφέρειες αποδέχθηκαν αμέσως την κυβερνητική εντολή να καταθέσουν αιτήσεις στην Ψηφιακή σύγκλιση για να δώσουν λεφτά ώστε να τοποθετήσουν τηλεοπτικούς αναμεταδότες στις περιοχές που δεν υπάρχει ψηφιακή τηλεόραση της Digea, δηλαδή ελληνικά κανάλια. Οι περισσότεροι προστρέχουν να γίνουν πελάτες της συνδρομητικής της Nova ή του ΟΤΕ. Στα χωριά της Θεσσαλίας έπεσε επίσης μαύρο στις οθόνες, αποδεικνύοντας τη μεγάλη αλήθεια. Στο αναλογικό σήμα μπορεί να έχεις τηλεόραση με χιόνια, στο ψηφιακό έχεις μαύρη οθόνη!
Στη Θεσσαλονίκη όπου και εκδηλώθηκε η «ανταρσία» των περιφερειακών καναλιών, τα οποία δεν θέλουν με τίποτε να πληρώσουν 3.600 ευρώ το μήνα στη Digea και διαθέτουν πολιτικούς φίλους στην κυβέρνηση, οι οθόνες τρελάθηκαν. Άλλες παίζουν κι άλλες μεταδίδουν πίξελ…
Για όλα τα παραπάνω ελάχιστα γράφονται γιατί οι ιδιοκτήτες της Digea είναι και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, ιδιοκτήτες των εκδοτικών συγκροτημάτων που κατέχουν τις εφημερίδες και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και όλα αυτά επειδή η ΕΕΤΤ προώθησε τα συμφέροντα της Digea αλλάζοντας τον ψηφιακό χάρτη και δίνοντας την ευχέρεια στην ιδιωτική εταιρεία να βάλει μόνο 156 πομπούς από τους 275 που αρχικά προβλεπόταν. Κόβοντας έτσι το 5% του πληθυσμού της χώρας στο περίπου 35% της γεωγραφίας της από την πρόσβαση στην τηλεόραση.
Στα μουλωχτά και χωρίς να το πάρει κανείς είδηση καθιερώνεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ των ιδιωτικών ελεύθερης μετάδοσης καναλιών. Γιατί οι δήμοι θα πληρώσουν για τους επιπλέον αναμεταδότες που χρειάζονται σε όλες τις προβληματικές περιοχές. Όσο για τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια ενόψει της προεκλογικής περιόδου θα απαιτήσουν και θα κερδίσουν να μην πληρώνουν ούτε ευρώ για την κατοχή συχνοτήτων.


Πηγή: Hot Doc στήλη ΑποΤΥΠΟματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: