mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η αποσύνθεση του Mega

Από τη στήλη ΑποΤΥΠΟματα στο περιοδικό Hot Doc

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια τυφλής υποστήριξης στην πολιτική της τρόϊκας για να καταρρεύσει το κυρίαρχο ενημερωτικό κανάλι, το Mega. Ο ενημερωτικός τομέας αφού αποψιλώθηκε σταδιακά από το «ζωντανό» ρεπορτάζ που μετέφερε εικόνες και φωνές της κοινωνίας στην πολιτική εξουσία, αφού μετατράπηκε σε τηλεβόα της τροϊκανής πολιτικής και υποβολέα της εκάστοτε κυβέρνησης (Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου), αποσυντίθεται. Ειρωνεία ή αστείο, όπως το βλέπει κάποιος, είναι ότι «πέτρα του σκανδάλου» είναι ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης. 
Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Ο οποίος υπηρέτησε πιστά τον πρώτιστο σκοπό των ιδιοκτητών του καναλιού, προσέφερε όλα τα δημοσιογραφικά εργαλεία για την επικυριαρχία του πολιτικού μηνύματος στην κοινωνία.
Δεν ξέρουμε αν στην περίπτωση του Mega ισχύει η αρχή «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Ίσως απλώς να υπάρχει άλλο πρόσωπο, άλλος «δημοσιογράφος», άλλο στέλεχος με μεγαλύτερα εχέγγυα υποταγής. Ο Φώτης Μπόμπολας, πλειοψηφών μέτοχος του Mega με ποσοστό 32,73% πάτησε πόδι για τον διευθυντή ειδήσεων. Θέλει, λέει, να αλλάξει ο διευθυντής ειδήσεων και στη θέση του να αναλάβει άλλο στέλεχος, προφανώς από το εκδοτικό συγκρότημά του. Βοούν οι διάδρομοι στη Μεταμόρφωση για το πρόσωπο που έχει τις ευλογίες Μπόμπολα ή που θα ήθελε να τις έχει...

Για αυτό το σκοπό ο Φώτης Μπόμπολας ήρθε σε σύγκρουση με τον πατέρα του, τον Γιώργο Μπόμπολα ο οποίος για να δείξει έμπρακτα την υποστήριξη του στον διευθυντή του Mega, μπήκε στο κοντρόλ ειδήσεων του καναλιού! Σε άλλη περίπτωση θα γελούσαμε με τις κατινιές των μεγαλοεκδοτών της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, του καναλιού που δίνει πολιτική γραμμή ακόμη και στα κυβερνητικά στελέχη, είναι φανερό πως κάτι πολύ σοβαρότερο τρέχει.

Οι απαιτήσεις του Φώτη Μπόμπολα φωτίζουν τουλάχιστον μια πλευρά της πρόσφατης κρίσης στο Mega. Έθεσε ζήτημα αλλαγής διοικητικού συμβουλίου της «Τηλέτυπος» με σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Ανήκουστα πράγματα, όταν το κανάλι διοικείται από το 1999 και εντεύθεν μόνο με ομόφωνες αποφάσεις όλων των μετόχων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ. Δηλαδή των Σταύρου Ψυχάρη, Γιώργου και τώρα Φώτη Μπόμπολα, Βαρδή και τώρα Γιώργου Βαρδινογιάννη. Η πληροφορία ότι ο Φώτης Μπόμπολας έχει ζήτημα ή προτίθεται να θέσει θέμα με την εκπροσώπηση της πλευράς Βαρδινογιάννη, προκαλεί επιπλέον ερωτηματικά. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη μετέχει στο Mega μέσω εξωχώριων εταιρειών και με μικρότερο ποσοστό από ότι οι «σύμμαχοι» Μπόμπολας-Ψυχάρης. Όμως στο εκδοτικό παιχνίδι ο Βαρδινογιάννης φέρεται να τα έχει βρει με τον μπαμπά Μπόμπολα. Γρίφος για δυνατούς λύτες...

Αν προστεθεί σε αυτό το σκηνικό και η παρατεταμένη αναμονή για την τύχη του ΔΟΛ, αν δηλαδή τελικά θα οδηγηθεί σε συγχώνευση με το συγκρότημα Μπόμπολα ή θα εξαγοραστεί από αυτό, ο γρίφος γίνεται δυσκολότερος.

Το βέβαιο είναι ότι η δύναμη του Mega, της ενημέρωσης του Mega είναι πλέον ανύπαρκτη. Το δελτίο ειδήσεων έχει προ πολλού καταρρεύσει σε αξιοκρατία και εγκυρότητα. Το αν θα χάσει και τα ηνία της διαχείρισης στον έλεγχο της κοινωνίας, μένει να το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: