mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι εκβιασμοί των εκδοτών που ζητάνε απεργίες μόνο τις ...καθημερινές


Εκτός λειτουργίας το πιεστήριο του «Φίλιππου» στο Κιλκίς
Οι εργαζόμενοι στον "Αγγελιοφόρο" που κατήγγειλαν τις νουθεσίες του εκδότη Αλέξανδρου Μπακατσέλου να απεργούν μόνο τις καθημερινές, γιατί έτσι συμφέρει την επιχείρηση, συνεχίζουν τους εκβιασμούς. 
Το blog των εργαζομένων που κάνει άνω-κάτω τον εκδότη της τριάδας εκδοτών (Μπακατσέλο-Μπόμπολα-Ψυχάρη), συνεχίζει τις αποκαλύψεις για τις τακτικές κινήσεις του. Μετά τις νουθεσίες του Αλ.Μπακατσέλου προς ΕΣΗΕΜΘ να απεργεί τις καθημερινές, το blog βγάζει στη φόρα, την ...περίεργη παύση εργασιών της εκτυπωτικής μονάδας "Φίλιππος" στο Κιλκίς. Μια μονάδα που αρχικά την έκλεισαν και μετά τη επαναλειτούργησαν με ενοικιαζόμενους και ωρομίσθιους εργαζόμενους...
Γράφει το blog του Αγγελιοφόρου

Εικόνα αποδιοργάνωσης παρουσιάζει κατά τις τελευταίες 24 ώρες η σύγχρονη παραγωγική μονάδα του «Φίλιππου» στη βιομηχανική περιοχή του Σταυροχωρίου, στο Κιλκίς, όπου εκτυπώνονται ο «Αγγελιοφόρος», η «Μακεδονία», τα «Σπορ του Βορρά», άλλες αθλητικές εφημερίδες και πλήθος ενθέτων περιοδικών και εντύπων.
Η εν λόγω μονάδα, η οποία έχει τεθεί υπό τη διαχείριση του νέου θυγατρικού σχήματος που έχουν συστήσει από κοινού ο εκδότηςΑλέξανδρος Μπακατσέλος και ο μεγαλοεπενδυτής Γιάννης Ρήγας, τέθηκε εκτός λειτουργίας αργά χτες, Τετάρτη, το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ημέρες της Πέμπτης, ενώ έως αργά απόψε ήταν αδιευκρίνιστο εάν και υπό ποιες συνθήκες θα επαναλειτουργήσει.

Οι εννέα τεχνικοί Τύπου που έχει ενοικιάσει το νέο θυγατρικό σχήμα από την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ, αρνήθηκαν χτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να θέσουν σε κίνηση τις μηχανές του «Φίλιππου». Ο λόγος; Δεν τους καταβλήθηκε, όπως είχε συμφωνηθεί, ο μηνιαίος μισθός τους. Βάσει των ατομικών συμβάσεων δανεισμού που έχουν υπογράψει οι εν λόγω εργαζόμενοι, η εργοδότρια εταιρία, δηλαδή η ΕΒΕ ΑΕ, έχει τη ρητή υποχρέωση να τους εξοφλεί έως την 15η ημέρα κάθε μήνα τις δεδουλευμένες αποδοχές του αμέσως προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνέβη χτες, καθώς η ΕΒΕ ΑΕ διατείνεται πως έχει προβλήματα ταμειακής ρευστότητας. Έτσι, οι τεχνικοί Τύπου επικαλέστηκαν την αθέτηση της αρχικής συμφωνίας και δεν εισήλθαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας, για να εργαστούν.

Συνεχείς διαβουλεύσεις

Παρά τις αλλεπάλληλες μεταμεσονύκτιες διαβουλεύσεις, στις οποίες μάλιστα παρενέβη και η εκπρόσωπος της εργοδοσίας της «Μακεδονίας», Βασιλική Σουλοπούλου, παρέχοντας διαβεβαιώσεις για εξόφληση των δεδουλευμένων τοις μετρητοίς, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί ικανοποιητική λύση.

Απουσία του εξειδικευμένου προσωπικού, το πιεστήριο του «Φίλιππου» παρέμεινε σε κατάσταση αδράνειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρωτόγνωρη αναταραχή στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Δαναΐδων και της Μοναστηρίου, όπου εδρεύουν αντιστοίχως τα επιτελεία προεκτύπωσης του «Αγγελιοφόρου» και της «Μακεδονίας».

Οι υπόλοιποι 16 τεχνικοί Τύπου που έχει ενοικιάσει το νέο θυγατρικό σχήμα των Μπακατσέλου – Ρήγα από τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από το Κιλκίς στο Ωραιόκαστρο. Εκεί, οι εν λόγω εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν εξοφληθεί τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, κατέβαλαν εναγώνιες προσπάθειες για να θέσουν σε λειτουργία το παλαιού τύπου και υπό συντήρηση εκτυπωτήριο της «Μακεδονίας» και να φέρουν σε πέρας την προβλεπόμενη παραγωγή.

Τελικώς, οι περισσότερες εφημερίδες που ήταν προγραμματισμένο να παραχθούν στο Κιλκίς, όπως η «Μακεδονία», τα «Σπορ του Βορρά», ο «Τύπος Θεσσαλονίκης», η «Arena Sport», η «Metrosport» και άλλες, «μετακόμισαν» προς εκτύπωση στο Ωραιόκαστρο, αλλά κυκλοφόρησαν με σημαντική καθυστέρηση και αξιοσημείωτες ατέλειες. Άλλες εφημερίδες, όπως η «Δημοκρατία» και η «Espresso», μεταφέρθηκαν προς εκτύπωση στην Αθήνα.

Χωρίς… μικρές αγγελίες (!!!)

Όσον αφορά στον «Αγγελιοφόρο», κυκλοφόρησε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του χωρίς… μικρές αγγελίες (!!!), καθώς, όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα να εκτυπωθεί το σχετικό ένθετο στις εγκαταστάσεις του Ωραιοκάστρου. Το σημερινό φύλλο του «Αγγελιοφόρου» αναρτήθηκε στα περίπτερα αργά το πρωί και ήταν μικρότερο σε σχήμα και με υποτονικά χρώματα.

Ο νεόκοπος γενικός διευθυντής της ΕΒΕ ΑΕ, δικηγόρος κατ΄ επάγγελμα, Παντελής Χαλβατζάκης, εμφανιζόταν να είναι έξω φρενών με τη στάση των εννέα τεχνικών Τύπου και απειλούσε πως θα προβεί σε απολύσεις, αλλά και δικαστικές προσφυγές σε βάρος τους για την αναζήτηση διαφυγόντων κερδών.

Σημειώνεται ότι το νέο θυγατρικό σχήμα των Μπακατσέλου – Ρήγα φέρει την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ» και έχει θέσει υπό την «ομπρέλα» του την εκτυπωτική μονάδα του «Φίλιππου», την οποία φιλοδοξεί να αναδείξει σε απολύτως κυρίαρχο παίκτη στον κλάδο των εκτυπώσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανοιγοκλείνει από το 2012

Το πιεστήριο του «Φίλιππου» ανέστειλε τη λειτουργία του στο τέλος του 2012, με αποτέλεσμα να απολυθούν οι εναπομείναντες 59 εργαζόμενοι από τους πάλαι ποτέ 200 τεχνικούς Τύπου. Ωστόσο, στο τέλος του 2013 άρχισε και πάλι να λειτουργεί, αυτήν τη φορά με ωρομίσθιους και στη συνέχεια με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, για να υποστηρίξει την επανέκδοση του ημερήσιου «Αγγελιοφόρου» και να αναλάβει την εκτύπωση πολλών άλλων εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: