mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ψηφιακή τηλεόραση στα μέτρα τους

Για εμάς που ασχολούμαστε με την ψηφιακή τηλεόραση από το 1990 και δώθε, ορισμένα ζητήματα μας φαίνονται γελοία. Για να μην πούμε κάτι βαρύτερο. Υποτίθεται λοιπόν πως από το 2006 που ακούστηκε για πρώτη φορά δημόσια η δέσμευση, της Ν.Δ τότε, για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η χώρα θα υλοποιούσε μια ευρωπαϊκή δέσμευση. 
Να ολοκληρώσει ως το 2012 το σβήσιμο του αναλογικού σήματος για να ανάψει το ψηφιακό και να παραδοθούν, όπως επέβαλλε η πολιτική της Κομισιόν, το ψηφιακό μέρισμα (συχνότητες στα UHF) στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη του περίφημου 4G. Έκτοτε τα φούμαρα κόστισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 
Στις τσέπες των τηλεοπτικών καναλιών ως διαφήμιση των τηλεπικοινωνιών για το 4G, το οποίο διαφημίζεται αλλά δεν υπάρχει.
Λοιπόν, την 1η Αυγούστου περνάει ***(πέρασε) και η Αττική ολοκληρωτικά στην ψηφιακή τηλεόραση, σβήνοντας το κέντρο εκπομπής στην Πάρνηθα. (Από Υμηττό και Αίγινα εκπέμπει ήδη ψηφιακή η τηλεόραση). 
Μετά από ένα φιάσκο ψηφιακής μετάβασης στην Πελοπόννησο, όπου ο μοναδικός πάροχος δικτύου της Digea, δηλαδή τα πέντε ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή οι πελάτες της εταιρείας, δηλαδή τα παραδοσιακά εκδοτικά συμφέροντα του Τύπου, ήρθε σε ανοιχτή κόντρα με το έως χθες άριστα συνεργαζόμενο υπουργείο Μεταφορών, η Αττική αποτελεί το σημαντικό crash test του ελληνικού μοντέλου.


Όπου «μοντέλο» εννοούμε ότι δεν δόθηκαν ποτέ τηλεοπτικές άδειες, όπου τα «παράνομα» και κατά το ΣτΕ, ιδιωτικά κανάλια αδειοδοτήθηκαν για ψηφιακή εκπομπή από το επίσης «παράνομο» ΕΣΡ, όπου αυτά τα μη αδειοδοτημένα κανάλια είναι μέτοχοι της εταιρείας της Digea. 
Όπου αυτή η εταιρεία έλαβε σε μια κατά φαντασία δημοπρασία, όλες τις ψηφιακές συχνότητες της χώρας, πληρώνοντας μόλις 18,6 εκατ. ευρώ και νοικιάζοντας το χώρο της μιάμιση φορά περισσότερο σε όλους τους πελάτες της, ανάμεσα τους και η κρατική ΝΕΡΙΤ. 
Όπου η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην κερδοφόρο εταιρεία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την ΕΡΤ η οποία από το 2012 είχε μπει στο μάτι των ιδιωτών επειδή έφερε και ψηφιακή τηλεόραση και Υψηλή Ευκρίνεια και ραδιόφωνα στην πλατφόρμα της και διαδικτυακή πλατφόρμα υψηλών προδιαγραφών. Να προστεθεί στην προϊστορία της ψηφιακής τηλεόρασης ότι η συνδρομητική τηλεόραση της Nova αφού πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ για να βάλει ψηφιακούς πομπούς κατά το διάστημα 20010-2012, εγκατέλειψε το δίκτυο της, μόλις είδε τους όρους της δημοπρασίας της ΕΕΤΤ. 
Να προστεθεί επίσης πως το μεταβατικό στάδιο το χειρίστηκε αποκλειστικά η Digea βάζοντας πομπούς από τα 23 σημεία που καθοριζόταν, στα 13. Γιατί η ψηφιακή λέει ήταν ακριβή υπόθεση.
Με όλα αυτά, είμαστε απλά περίεργοι αν τελικά η ψηφιακή τηλεόραση θα έρθει τον Νοέμβριο του 2014, όπως λέει η μια υπουργική απόφαση, έστω κι αν η κυβέρνηση είπε στην Κομισιόν πως αυτό θα συμβεί την 1η Οκτωβρίου 2014.

ΥΣ: Όπως ακριβώς αναμενόταν η κρατική τηλεόραση που έφτιαξε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η ΝΕΡΙΤ «νοικιάζει» τις υπηρεσίες της Digea για να καταφέρει τη συμμετοχή της στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η δύναμη που κατείχε η ΕΡΤ στον τεχνικό τομέα, έχει καταστραφεί πλήρως. Το δίκτυο των 1.000 και πλέον πομπών και αναμεταδοτών σε όλη τη χώρα έχει πεταχτεί στα σκουπίδια του υπουργείου Οικονομικών. Και η ΝΕΡΙΤ είναι υποχρεωμένη να πληρώνει στην εταιρεία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, τη Digea περί τις 400 χιλιάδες ευρώ το μήνα για να μπορεί να μεταδίδει ψηφιακά το σήμα των καναλιών της, της Βουλής και των δυο δορυφορικών ευρωπαϊκών καναλιών.


 Γράφτηκε στο Hot Doc(17.7.2014)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο! Όλα όσα λες είναι η καθαρή αλήθεια για την ψηφιακή. Υπάρχουν χιλιάδες άλλες καθαρές αλήθειες για χιλιάδες άλλα θέματα που αν τα πρόβατα που ψηφίζουν τις ήξεραν οι λύκοι της βουλής θα ήταν στη φάκα.