mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τα ελεύθερα κανάλια "εγκαταλείπουν" και τις συχνότητες 50-59 στα UHF;

<<Αυτό όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ήδη υποχώρηση της WBU (και της EBU ίσως) από τη διατήρηση του φάσματος των 700 MHz (700-800 MHz); >> Το ερώτημα διατυπώνεται ως σημείωση στην ανάρτηση του Digitaltvinfo.gr. Γεγονός είναι πως ήδη κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την παράδοση κι άλλων συχνοτήτων στα UHF, το φάσμα των 700-800 MHz στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον τον Νοέμβριο αναμένεται σε επίπεδο Κομισιόν η έκθεση για το φάσμα. Και εκεί, νομίζουμε, πως η Ε.Ε θα παραδώσει και επίσημα νέο "μέρισμα" στην κινητή τηλεφωνία, περιορίζοντας τις συχνότητες της ελεύθερης τηλεόρασης από την 21η ως και την 49η στα UHF. Η δημοσίευση του site παρακάτω...

Οι Διεθνείς Ραδιοτηλεοπτικές Ενώσεις ενάντια στην απελευθέρωση του φάσματος. Οι Διεθνείς Ραδιοτηλεοπτικές Ενώσεις (WBU, World Broadcasting Unions), η ένωση των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών ενώσεων, έδωσαν στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση με την κοινή τους θέση για την διανομή του ραδιοφάσματος, λέγοντας ότι υποστηρίζουν την διατήρηση της χρήσης των συχνοτήτων UHF...

Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο είναι αποφασισμένοι για την σημασία της μπάντας UHF, επειδή παρέχει το μοναδικό εύρος συχνοτήτων που είναι διαθέσιμο διεθνώς για επίγειες ψηφιακές εκπομπές. Η μακρόχρονη σιγουριά για την διαθεσιμότητα της μπάντας UHF είναι επίσης αναγκαία για τη συνέχιση των επενδύσεων και των καινοτομιών από τους τηλεοπτικούς οργανισμούς. Η μελλοντική διαθεσιμότητα ή μη της τηλεόρασης 4Κ στο γενικό κοινό, για παράδειγμα, εξαρτάται άμεσα από την επαρκή διαθεσιμότητα ραδιοφάσματος για τηλεοπτικές εκπομπές.


Η δήλωση της WBU επισημαίνει επίσης την υποστήριξη στη διατήρηση της C-band (3,7 – 4,2 GHz), που χρησιμοποιούνται σήμερα για σταθερές δορυφορικές υπηρεσίες, απαραίτητες για τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Τα συστήματα που χρησιμοποιούν της FSS band, έχουν αναπτυχθεί εκτενέστατα τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως για τη διανομή περιεχομένου από τα κέντρα των τηλεοπτικών δικτύων στους θυγατρικούς σταθμούς, στα καλωδιακά head-end, και σε άλλα συστήματα λήψης.

Η EBU είναι μία από τις 8 ραδιοτηλεοπτικές ενώσεις που σχηματίζουν της WBU. Οι περιφερειακές διαφορές στη χρήση του φάσματος κάνουν δύσκολη τη συμφωνία για μία κοινή θέση, αλλά οι ενώσεις ενώθηκαν για την δήλωση αυτή, πριν από την έναρξη των εργασιών της παγκόσμιας ραδιοτηλεοπτικής συνέλευσης (WRC) της ITU το 2015.

Η τεχνική επιτροπή της WBU έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της ότι η απελευθέρωση μεγαλύτερου τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τηλεοπτικούς οργανισμούς, περιορίζοντας το περιεχόμενο και την ποιότητα των εκπομπών. Επιπρόσθετα, θα υπάρξουν ανεπιθύμητες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αν περιοριστούν πάρα πολύ οι ελεύθερες τηλεοπτικές εκπομπές.
www3.ebu.ch

--

ΣΣ. Παρά τη δήλωση της WBU, αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε και να σημειώσουμε είναι η αναφορά στο φάσμα συχνοτήτων 470 – 698 MHz που είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν οι διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές ενώσεις. Αυτό όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ήδη υποχώρηση της WBU (και της EBU ίσως) από τη διατήρηση του φάσματος των 700 MHz (700-800 MHz); Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπήρχε κάποιο θέμα γενικής και επίσημης διεκδίκησης του φάσματος κάτω από τους 700 MHz από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οπότε φαίνεται κάπως περίεργη η αντίθεση της WBU στη διάθεση φάσματος που δεν έχει διεκδικηθεί από κανένα άλλο, και η ταυτόχρονη απουσία αναφοράς για την επίμαχη μπάντα των 700 MHz!

ΥΓ. Στα συνημμένα η δήλωση της WBU και το ενημερωτικό δελτίο της EBU για τους «μύθους» που αφορούν το ραδιοφάσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: