mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

"Τα παιδιά του Φλεβάρη" του Λάμπρου Τόκα στην ΕΣΗΕΑ

Στην ΕΣΗΕΑ αύριο το απόγευμα στις 7.30 παρουσιάσεται το βιβλίο του Λάμπρου Τόκα «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ- Μαρτυρίες συλληφθέντων αγωνιστών 40 χρόνια μετά το χτύπημα στο κλιμάκιο του ΚΚΕ το 1974». 
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ντοκουμέντο για τον αντιδικτατορικό αγώνα των κομμουνιστών. Εκδόθηκε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Στην ιστοσελίδα του "Εργατικού Αγώνα" διβάζουμε:
Ο συγγραφέας του Λάμπρος Τόκας, κομμουνιστής- αγωνιστής του προδικτατορικού και αντιδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος είναι ευρύτερα γνωστός στους Έλληνες κομμουνιστές και ευρύτερα στην Αριστερά αφού για δεκαετίες εργάστηκε στον Ριζοσπάστη του οποίου αποτέλεσε κορυφαίο στέλεχος ενώ συνέβαλε τα μέγιστα για την ανόρθωση της εφημερίδας μετά την διάσπαση του κόμματος το 1991.

«Σ' αυτό το βιβλίο φιλοξενούνται οι προσωπικές μαρτυρίες είκοσι αγωνιστών της Αριστεράς- και ενός πρώην ΕΣΑτζή. Οι συγκεκριμένοι αγωνιστές συνελήφθησαν μαζί με δεκάδες άλλους τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 1974, όταν η Ασφάλεια της Αθήνας επέφερε ισχυρό πλήγμα στις αντιδικτατορικές οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Αντι-ΕΦΕΕ και του ΠΑΜ. Στη συνέχεια υπέστησαν άγρια βασανιστήρια από τα όργανα του στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος, επειδή αγωνίστηκαν για την ανατροπή της χούντας και για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και πραγματικά δημοκρατική.

Με τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν και τις απαντήσεις τους στο κοινό ερωτηματολόγιο, οι εν λόγω είκοσι αγωνιστές περιγράφουν κατ' αρχάς τις συνέπειες από τα βασανιστήρια στην Ασφάλεια και στο στρατόπεδο Μπογιατίου. Κρίνουν αν και σε ποιο βαθμό δικαιώθηκαν οι αγώνες και τα ιδανικά όλων εκείνων που στην εξέγερση του Πολυτεχνείου διεκδικούσαν «Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία». Και διατυπώνουν τελικά την άποψή τους για το αν και με ποιες προϋποθέσεις είναι εφικτή στις μέρες μας η κοινή δράση και συνεργασία των κομμάτων και κινημάτων της Αριστερός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: