mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ποιος και γιατί "λογόκρινε" το site της EBU;

Το μακρύ χέρι των παρεμβάσεων στο οποίο διακρίνεται με μοναδική υπευθυνότητα και αντοχή το επικοινωνιακό σύστημα της ελληνικής κυβέρνησης, έφθασε ως τις ...Βρυξέλλες.
Τι άλλο να σκεφθούμε για την παρέμβαση στο site της EBU στο οποίο αρχικά αναρτήθηκε δελτίο Τύπου με την παρέμβαση του Γιώργου Προκοπάκη ο οποίος ανήγγειλε στα στελέχη της ένωσης δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών Ευρώπης πως η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει στις 28 Απριλίου;
Λίγες ώρες αργότερα κι αφού η είδηση είχε φθάσει στην Αθήνα και δημοσιεύθηκε, το δελτίο Τύπου της EBU άλλαξε! Στη νέα είδηση στον ιστότοπο της EBU αναρτήθηκε μια διαφορετική εκδοχή, χωρίς την ημερομηνία λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ!
Στο μεταξύ στο λογαριασμό του twitter της EBU εστάλησαν μαζικά μηνύματα μέσω της πρωτότυπης διαμαρτυρίας της ert3social αλλά και άλλων εργαζομένων της ΕΡΤ που θύμιζαν στην EBU πως ο μόνος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ελλάδα είναι η ΕΡΤ.
Διαβάσαμε επίσης στα πεταχτά την έκθεση της EBU μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ.


Η EBU ανέθεσε την νομική μελέτη στον καθηγητή Walter Berka του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ και τον καθηγητή Hannes Tretter του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δύο ειδικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομοθεσίας περί θεμελιωδών δικαιωμάτων.
 Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013 έθεσε το ερώτημα αν μια τέτοια δράση ήταν εξ ολοκλήρου στην πολιτική διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης ή αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ( ΕΣΔΑ ), η οποία κάθε δημόσια αρχή ενός κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να σέβεται.
Ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να δώσει μια νομική γνωμοδότηση ειδικά για την ελληνική περίπτωση, αλλά να εξετάσει γενικά τη νομική προστασία που παρέχεται από το άρθρο  10 της ΕΣΔΑ ( ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης ) κατά των μέτρων από τα κράτη μέλη
να κλείσουν ή να μειώσουν δραστικά τις αρμοδιότητες ή τις δραστηριότητές των δημόσιων Μέσων.
Ως αρχική εκτίμηση μπορούμε να πούμε: "Πολλά λόγια, πολλές δικαιολογίες" για την τελική αναγνώριση των μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης τηλεοπτικών σταθμών στις αυθαιρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης και την ανοχή στο μόρφωμα του υπουργείου Οικονομικών.
Την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: