mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ψηφιακή μετάβαση αλα ελληνικά!

Από το περιοδικό Digitatvinfo 

Το περιοδικό μας οφείλει να εκδοθεί στην ώρα του. Μέχρι και τελευταία στιγμή λοιπόν πασχίζαμε να βρούμε άκρη. Θα γίνει στις 9 Μάϊου το switch off σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της υπουργικής απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου; Θα σβήσει το αναλογικό σήμα στον Έβρο; Α, μπα. Αφού όλες, μα όλες οι πληροφορίες επιμένουν πως το πρώτο switch off  θα γίνει στην Πελοπόννησο. Εκεί όπου άπαντες είναι έτοιμοι για την ψηφιακή μετάβαση. Και πανελλαδικά δίκτυα και περιφερειακά!
Ναι, αλλά αν είναι έτσι γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση με την οποία θα αλλάξει ο σχεδιασμός των switch off στα 156 σημεία τη χώρας; Και όχι μόνο αυτό. Θα περιλαμβάνει, λένε πάντα οι πληροφορίες, και μετακινήσεις κέντρων εκπομπών από περιοχή σε περιοχή. Κάτι που γνωρίζουν οι τεχνικοί στα βουνά και οι προμηθευτές στην αγορά.
Και πάλι όμως. Πώς θα προχωρήσει αυτό αφού δεν εκδόθηκε (ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) η απαραίτητη υπουργική απόφαση; Λέτε να προχωρήσουν χωρίς αυτήν; Εντάξει είπαμε να γίνει ψηφιακή μετάβαση με fast track διαδικασίες αλλά όχι κι έτσι. Να καταργήσουμε και στους τύπους-αφού επί της ουσίας έχουν ήδη καταργηθεί- τους νόμους και τους θεσμούς!
Η περιπέτεια του ρεπορτάζ και της αναζήτησης φυσικά και δεν βγάζει ...λαβράκια. Αντιθέτως σε βάζει σε θολά νερά, σε παρασκήνια, σε στενές επαφές που ποτέ δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας.


Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες που σέρνονται από στόμα σε στόμα, προκαλώντας όπως είναι αυτονόητο, τη σχετική αναστάτωση και ακόμη περισσότερες απορίες, θα υπάρξει καθυστέρηση. Σιγά την είδηση. Όλα με καθυστέρηση γίνονται στην Ελλάδα. Η ψηφιακή μετάβαση θα διαφέρει;
H καθυστέρηση δε, δεν θα υπάρξει λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά γιατί η ΝΕΡΙΤ δεν είναι έτοιμη για την Πελοπόννησο. Η ΝΕΡΙΤ; Υπάρχει ΝΕΡΙΤ; Εμείς τη ΔΤ γνωρίζουμε πως λειτουργεί και βρίσκεται στον αέρα. Τι ψάχνεις τώρα. Η ΝΕΡΙΤ είναι αυτή που κάνει επαφές για τον συντονισμό με τη Digea  η οποία θέλει την Πελοπόννησο, επειδή εκεί θέλει ο πρωθυπουργός να γίνει το πρώτο switch off της ψηφιακής μετάβασης.
Δεν τα λέμε, εμείς. Οι πληροφορίες τα λένε όλα τα παραπάνω. Η ΝΕΡΙΤ λοιπόν που λέγαμε δεν είναι έτοιμη γιατί ετοιμαζόταν για τον Έβρο αλλά της προέκυψε η Πελοπόννησος. Έκανε λέει διαγωνισμό για προμήθεια πομπών αλλά χρειάζεται χρόνος. Οπότε, να η καθυστέρηση. Για 30 Μάϊου λένε τώρα.
Να τους πιστέψουμε; Προσωπικά δεν πιστεύω τίποτε αν δεν το δω δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Γιατί στο μεταξύ ακούω κι άλλα. Όπως για παράδειγμα πως γίνονται καθημερινά επαφές των στελεχών της Digea με το υπουργείο Μεταφορών και τον κ. Μενέλαο Δασκαλάκη, γενικό γραμματέα του υπουργείου, πρώην μέλος ΔΣ της ΕΡΤ, πρώην γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας. (Τι θυμάμαι τώρα!). Όπως και με τα στελέχη της ΕΕΤΤ. Κάτι, λέει, παίζει με τα σημεία εκπομπής. Γίνονται συζητήσεις να γίνει η μετάβαση ως τον Οκτώβριο μόνο για τους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και για τα περιφερειακά κανάλια να γίνει μόνο για μισά! Κάτι, λέει, παίζει και με το δίκτυο της ΝΕΡΙΤ. Το οποίο θα μπορούσε (αν ήθελε) να αναλάβει η Digea αλλά η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και το μέγαρο Μαξίμου δεν το θέλει...
Εν τω μεταξύ στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και οι κεραίες τις οποίες πρέπει να νομιμοποιήσουν οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ως το τέλος του Απρίλη με αίτηση στην ΕΕΤΤ. Κι αν δεν μπορούν έχουν τη δυνατότητα να τις παραχωρήσουν στη Digea! Και στο μεταξύ περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή της Digital Union που ζητά να ακυρωθεί ο διαγωνισμός της ΕΕΤΤ και η παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων στη  Digea.
Δεν είναι τέλειος ελληνικό τρόπος της ψηφιακής μετάβασης στη χώρα μας;



Δεν υπάρχουν σχόλια: