mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Στον ΔΟΛ εφαρμόζεται η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση σε ΜΜΕ

Χαρακτήρα επιχειρησιακής σύμβασης έχει η "ατομική σύμβαση" που "διαπραγματεύητκαν" οι συντάκτες των εφημερίδων του ΔΟΛ και "ενημέρωσαν" απλώς τα συνδικαλιστικά σωματεία για αυτήν. Και τα σωματεία(;), δηλαδή η ΕΣΗΕΑ, χωρίς αντίδραση αποδέχεται τα τετελεσμένα. Χωρίς ντόρο για να μην πιστοποιηθεί και τυπικά η εξαφάνιση της ως συλλογικός "εκπρόσωπος" των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Το παρακάτω κείμενο της "ατομικής σύμβασης" που αποδέχθηκαν οι συντάκτες στο ΔΟΛ μετά από πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, το αναδημοσιεύουμε από το blog sxoliastisepiea, μαζί με το email που εστάλη προς τους συντάκτες για να ενημερώσει μαζικά πλέον πως η νέα "επιχειρησιακή" σύμβαση είναι γεγονός. Κι όποιος θέλει να αντιδράσει πως θα το πράξει; Ή θα υπογράψει θέλει δεν θέλει την λεγόμενη "ατομική σύμβαση" που συμφώνησαν για αυτόν οι εκπρόσωποι επιχειρησιακά ή η έξοδος είναι γνωστή...

1. Το παρόν συμφωνητικό ισχύει από 1/1/2014 έως 31/12/2018.
2. Στη διάρκεια ισχύος του παρόντος –δηλαδή για τα έτη από το 2014 έως και το 2018– ο μικτός καταβαλλόμενος μισθός του μισθωτού θα παραμείνει σταθερός στο ύψος του καταβαλλόμενου μισθού που έλαβε για τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
3. Σε περίπτωση που η επιχείρηση επιστρέψει σε κερδοφορία, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητά της, δεσμεύεται να διανείμει μέρος των κερδών στους εργαζόμενους.
4. Εάν υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και τα λοιπά οικεία Σωματεία, και διαμορφώνει μισθούς μεγαλύτερους από τις καθοριζόμενες με το παρόν συμφωνητικό αποδοχές, οι αποδοχές του μισθωτού θα αναπροσαρμοσθούν αναλόγως ώστε, στο σύνολό τους, να μην υπολείπονται των αποδοχών που θα καθορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

5. Διατηρούνται σε ισχύ οι θεσμικές παροχές (απασχόληση κατά τις Κυριακές-αργίες, ημέρες κανονικής αδείας κλπ.) που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και τα Ιδιωτικά Συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί από τα οικεία Σωματεία έως και το 2009. Ειδικότερα για τους Συντάκτες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η απασχόληση κατά τις Κυριακές, θα αμείβεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
6. Σε περίπτωση κατάργησης ή περικοπής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του Επιδόματος Αδείας, με νομοθετική ρύθμιση, Υπουργική Απόφαση ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, οι μικτές αποδοχές του μισθωτού, θα αναπροσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ετήσιες αποδοχές του να μην μειωθούν περαιτέρω.
7. Σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης κατά το διάστημα ισχύος του παρόντος συμφωνητικού η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει των τακτικών αποδοχών που ελάμβανε ο μισθωτός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης προ της από 1/1/2012 περικοπής.
8. Την 1/1/2016 τα δύο μέρη θα προσέλθουν σε νέες διαπραγματεύσεις με σκοπό την επανεκτίμηση των συνθηκών, και εφόσον αυτές το επιτρέπουν, θα συμφωνηθεί σταδιακή επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2011. Από 1.1.2019 οι αποδοχές των μισθωτών, επανέρχονται στα προ των από 1.1.2012 περικοπών επίπεδα, εφόσον αυτές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες.
9. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας που συνδέει τον «μισθωτό» με τον ΔΟΛ.
Το παρόν επέχει και θέση γνωστοποίησης των όρων εργασίας σύμφωνα με το Π. Δ. 156/94.

Αυτούσιο το email που έλαβαν οι "συντάκτες" (μόνο -οι άλλοι δε χρειάζεται να "ενημερώνονται", μπορούν απλώς να πάνε να υπογράφουν...)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια των επαφών και της διαπραγμάτευσης, που είχαμε με τη διοίκηση του ΔΟΛ, αμέσως μετά τη γενική συνέλευσή μας, το άρθρο 8 του νέου ιδιωτικού συμφωνητικού, συμπληρώνεται ως εξής: «Από 1.1.2019 οι αποδοχές των μισθωτών, επανέρχονται στα προ των από 1.1.2012 περικοπών επίπεδα, εφόσον αυτές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες».
Μετά την προσθήκη αυτή, ικανοποιείται το αίτημα της συνέλευσής μας, όπως διατυπώθηκε στο - κατά πλειοψηφία - εγκριθέν, ψήφισμά μας.
Κατόπιν τούτου, το τελικό κείμενο του νέου πενταετούς ιδιωτικού συμφωνητικού (2014 – 2018), αποτελεί προϊόν συμφωνίας, μεταξύ των εκπροσώπων και της διοίκησης του ΔΟΛ, το οποίο (ιδιωτικό συμφωνητικό) θα κληθεί ο καθένας ατομικά να υπογράψει.
Οι εκπρόσωποι των συντακτών

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ εκπρ. συντακτών εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ 
Κ. ΝΤΕΛΕΖΟΣ εκπρ. συντακτών εφημ. ΤΑ ΝΕΑ
Β.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ εκπρ. συντακτών ρ/δ  ΒΗΜΑ FM


Δεν υπάρχουν σχόλια: