mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Τα περιφερειακά κανάλια "εξεγείρονται" εναντίον της ψηφιακής παράδοσης συχνοτήτων

Άρχισαν τα όργανα για την fast track παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων στα εκδοτικά συμφέροντα που άλλαξαν μαλλί και μπήκαν με κοινή εταιρεία στην ψηφιακή εποχή, διεκδικώντας κοψοχρονιά τον δημόσιο πλούτο των συχνοτήτων.
Η πρώτη προσφυγή ενάντια στο φωτογραφικό διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για τις ψηφιακές συχνότητες που θα δοθούν σε παρόχους δικτύου έναντι 163 εκατ. ευρώ κι αυτοί θα νοικιάζουν το χώρο τους όπου χωράνε από 4 ως 6 πανελλαδικά κανάλια και από 6 ως 8 περιφερειακά κανάλια έναντι μηνιαίου ενοικίου (το οποίο θα μπορεί να ανεβαίνει ανάλογα με τα έξοδα τους!), ανακοινώθηκε. 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν τα περιφερειακά κανάλια ζητώντας την αναστολή του διαγωνισμού. Παράλληλα ανακοινώνουν πως προσφεύγουν ακόμη στην Κομισιόν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η απόφαση ελήφθη μετά τη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα των εκπροσώπων των περιφερειακών καναλιών, ανάμεσα τους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της περιφέρειας. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, υπάρχουν ωστόσο και περιφερειακά κανάλια που έχουν ήδη συμμαχήσει με τη Digea, όπως το κανάλι Best της Μεσσηνίας που είχε "βοηθήσει" νε πέσουν οι πομποί της ΕΡΤ μετά το λουκέτο της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση των περιφερειακών καναλιών με την απόφαση για τις προσφυγές.

Συνεδρίασαν σήμερα 19/1/2014 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Ξενοφών», οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Τηλεοπτικών Σταθμών της Περιφέρειας σε κοινή συνεδρίαση, με μέλη προερχόμενα και από τα τρία επαγγελματικά Σωματεία, ΕΠΕΚ, ΤΕΠ και ΕΤΕΠ, προκειμένου να συζητήσουν για τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων, η Προκήρυξη του οποίου έγινε εσπευσμένα και με ιδιαίτερα ύποπτο τρόπο εν μέσω εορτών και με λήξη την 31η Ιανουαρίου 2014.

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών διεπίστωσαν πως ο σχετικός
διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων, στερείται και της ελαχίστης ακόμη και προσχηματικής αντικειμενικότητας. Η Προκήρυξη αυτή γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν, ούτε τα συμφέροντα του Δημοσίου, ούτε η επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της Περιφέρειας και των κατοίκων αυτής, ούτε βέβαια τα συμφέροντα των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών. Αντίθετα με συνοπτικούς όρους δημιουργεί συνθήκες, ώστε να παύσει η λειτουργία των Περιφερειακών Σταθμών, με μία αδιαφανή διαδικασία που φωτογραφίζει συγκεκριμένα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών ζητούν την  αναστολή του διαγωνισμού και την ουσιαστική αλλαγή του ώστε:

1) Να διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκπομπή των νόμιμων Περιφερειακών Τ/Ο σταθμών, για όλο το χρονικό διάστημα της 15ετούς χρήσεως των συχνοτήτων. 

2) Να διασφαλίζει την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ των Παρόχων Δικτύου ψηφιακής εκπομπής, ώστε να υπάρχει Υγιής Ανταγωνισμός, ο οποίος θα επιφέρει καλύτερες και με μικρότερο κόστος παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Τ/Ο Σταθμούς.
   
3) Να διασφαλίζει την ύπαρξη εύλογου χρόνου, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός πλουραλισμός στην διεκδίκηση των Τηλεοπτικών Συχνοτήτων με το αντίστοιχο τίμημα.


Οι εκπρόσωποι αποφάσισαν και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο ΣΤΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου αλλού χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλάξουν στοιχειωδώς τα Δημοκρατικά τους δικαιώματα, να αποτρέψουν την φίμωση της Ελληνικής Περιφέρειας και να εξασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας, όπως και την επιβίωση των Επιχειρήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: