mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Το 2013 του "μαύρου" στην ενημέρωση

Η χρονιά του μαύρου στη μικρή οθόνη…

Του Σωτήρη Μανιάτη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Το 2013 «κατεβάζει» σε λίγες ώρες τη δική του «αυλαία» και παραδίδει τη σκυτάλη στο 2014, όχι όμως με τα πλέον ευοίωνα μηνύματα. Οπως όλα δείχνουν, και η νέα χρονιά θα είναι «φτωχή» τηλεοπτικά και εξαιρετικά επικίνδυνη για όλο τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Το 2013 «κατεβάζει» σε λίγες ώρες τη δική του «αυλαία» και παραδίδει τη σκυτάλη στο 2014, όχι όμως με τα πλέον ευοίωνα μηνύματα. Οπως όλα δείχνουν, και η νέα χρονιά θα είναι «φτωχή» τηλεοπτικά και εξαιρετικά επικίνδυνη για όλο τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Η χρονιά που πνέει… τα λοίσθια πάντως είναι ξεκάθαρο ότι στον τομέα των ΜΜΕ «σφραγίστηκε» από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη ως η χρονιά του «μαύρου», με την κυβέρνηση να χρεώνεται με την πλέον αντιδημοκρατική ενέργεια στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας.
Πτωχεύσεις-προφυλακίσεις

Τέλη Μάρτη (26/3) την άγουσα για τον Κορυδαλλό παίρνουν οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι για το αδίκημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, o οποίος παραμένει κλειστός αλλά η συχνότητα δεν έχει επιστραφεί για την ώρα, ενώ ακούγεται ότι επιχειρούνται διάφορα… σενάρια για την επανεκκίνησή του. Από τον χώρο των Μέσων βέβαια είχαμε και τις πτωχεύσεις των εκδόσεων Λυμπέρη και Κωστόπουλου, οι οποίοι κατέβασαν ρολά αφήνοντας απλήρωτους και άνευ αποζημιώσεων τους εργαζομένους. 
Ο τελευταίος βρήκε… απάγκιο στο MEGA και το «Πρωινό mou» αλλά δεν γλίτωσε και την… περατζάδα από τα δικαστήρια λόγω χρεών σε Δημόσιο και ΙΚΑ. Την ίδια χρονιά θα αναστείλει την έκδοσή της η εφημερίδα «6 μέρες», αφού πρώτα δοκίμασε τις δυνάμεις της όχι μόνο ως καθημερινό αλλά και ως εβδομαδιαίο φύλλο χωρίς να τα καταφέρει. Ο εκδότης της Αντώνης Δελατόλλας θα βρεθεί μπλεγμένος με ένα έμβασμα 500.000 ευρώ που αφορούσε την εξαγορά ποσοστού της άλλης εφημερίδας του, «Το Ποντίκι», από τον καταζητούμενο Πέτρο Κυριακίδη. Ο Αντ. Δελατόλλας παρέδωσε τελικά (8/5) αντίγραφο ανέκκλητης επιταγής ολόκληρου του επίμαχου ποσού με δικαιούχο τη νέα Proton Bank στη 2η ειδική ανακρίτρια, από την οποία είχε κληθεί σε απολογία και αφέθηκε ελεύθερος.
Η ΔΤ:
Η κυβέρνηση λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ θα υποστεί… κατάγματα. Από τρικομματική θα παραμείνει δικομματική, καθώς αποσύρεται η ΔΗΜΑΡ. Τοποθετείται υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ο Παντελής Καψής, που καλείται ουσιαστικά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ξεκινά η μετάδοση της Δημόσιας Τηλεόρασης που βγαίνει στο… νοίκι. Νοικιάζονται για ένα 15νθήμερο ιδιωτικά στούντιο (TVE) κι αρχίζουν οι εκπομπές υποτιθέμενου προγράμματος. Λίγο μετά θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και από εκεί στην Κατεχάκη. Τα ξημερώματα της 7η Νοεμβρίου τα ΜΑΤ θα εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και θα αρχίσει καταμέτρηση και παραλαβή αλλά χωρίς… παράδοση.

Τηλεθέαση και διαφήμιση
Τα μόνα ίσως θετικά στοιχεία της χρονιάς είναι η διαρκής μείωση του χρόνου που περνάμε μπροστά στις μικρές μας οθόνες και η σταδιακή άνοδος των διαφημιστικών εσόδων. Τα διαφημιστικά μήνα με τον μήνα δείχνουν τάσεις ισορροπίας, με κανάλια και εφημερίδες να εμφανίζουν άνοδο ενώ περιοδικά και ραδιόφωνα πτώση (τα δεύτερα οριακή). Πάντως, ειδικά σε κανάλια και εφημερίδες τα έσοδα, παρά την άνοδο, δεν φαίνεται να επαρκούν, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί που οδηγούν συνεχώς σε περικοπές αμοιβών, προσωπικού, παραγωγών κ.ά. Παρά την οικονομική κρίση όμως εξ αιτίας της οποίας καθένας θα περίμενε να υπάρξει αύξηση στις ώρες που καθηλωνόμαστε μπροστά στις μικρές μας οθόνες, εντοπίζεται το αντίθετο. Η μείωση φαίνεται συνολικά να φτάνει τα 17 έως και 20 λεπτά τις δύο τελευταίες τηλεοπτικές σεζόν. Αν κάποιος παρατηρήσει μάλιστα τι συμβαίνει με τις μικρές ηλικίες θα δει ότι σε αυτές η μείωση καθημερινής τηλεθέασης είναι ακόμα μεγαλύτερη (37 λεπτά στους άντρες 15-24 ετών).


Τα πρόστιμα:
Ποδαρικό το 2013 έκανε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με βαριές «καμπάνες» που στις 14/1/13 έφτασαν τις 758.000 ευρώ. Την «τιμητική» του είχε ο ΑΝΤ1 που… εισέπραξε συνολικά πρόστιμα 680.000 ευρώ με το «καλή χρονιά» από το ΕΣΡ. Τον επόμενο μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή ρίχνει κι ένα ξεγυρισμένο «χαστούκι» στη διοίκηση της ΕΡΤ και τον τότε πολιτικό της προϊστάμενο Σίμο Κεδίκογλου, καθώς εκδίδει σύσταση κάνοντας αποδεκτή την προσφυγή του Euronews με την οποία ζητούσε να επιτραπεί η επαναμετάδοση όχι μόνο του αγγλόφωνου και γαλλόφωνου προγράματός του, αλλά και του ελληνόφωνου. Παράλληλα το ΕΣΡ φιλοδωρεί με άλλες 750.000 ευρώ (25/2) τον ALPHA και τον ANT1 για παράνομη μετάδοση τηλεπαιχνιδιών. Για τον ίδιο λόγο η «καταιγίδα» προστίμων στα ίδια κανάλια θα συνεχιστεί και τον Μάρτη με 500.000 ευρώ (11/3) και άλλες 300.000 ευρώ (26/3). Το Συμβούλιο πάντως φρόντισε να συνεχίσει τη… ροή προστίμων και τους υπόλοιπους μήνες παρ’ ότι οι συνεχείς παρατάσεις στη θητεία ορισμένων μελών του έχουν θέσει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα των αποφάσεών τους.

Η ΝΕΡΙΤ:
Λίγο μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ παρουσιάζεται και το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Τοποθετούνται το πρώτο Εποπτικό και Διοικητικό Συμβούλιο του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η θητεία των οποίων είναι μονοετής καθώς μετά θα επιλέγονται μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με τους τελικούς σχεδιασμούς, προετοιμάζονται δύο κανάλια (μετέπειτα θα υπάρξει κι ένα δορυφορικό), τρία ραδιόφωνα (περιορισμένοι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί), ιστοσελίδα, αρχείο κ.ά. Η πρεμιέρα της ΝΕΡΙΤ σχεδιάζεται το αργότερο για τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν οι πρώτες προκηρύξεις για εννέα διευθυντές και δύο συντονιστές της ΝΕΡΙΤ, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα προκηρύξεις για τις θέσεις που προβλέπονται τόσο μέσω ΑΣΕΠ όσο και εκτός αυτής της διαδικασίας (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά.).

Το «λουκέτο»

Τον Μάρτη έρχεται και η… αρχή του τέλους για την ΕΡΤ με την τοποθέτηση του Γκίκα Μάναλη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Προέρχεται από τη χρηματαγορά αλλά, αντί να συνεχίσει το νοικοκύρεμα της ΕΡΤ -και αντίθετα με όσα δήλωνε-, θα την οδηγήσει στο «λουκέτο» αναλαμβάνοντας ειδικός διαχειριστής της (εκκαθαριστής). Στις 13/5 ο κ. Μάναλης επιμένει μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν ήρθε για να κλείσει την ΕΡΤ αλλά σε λιγότερο από ένα μήνα θα το πράξει. Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνει το «λουκέτο» και το μαύρο στην ΕΡΤ. Οι αντιδράσεις είναι άμεσες. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή μεταδίδοντας συνεχώς πρόγραμμα, με την κυβέρνηση όμως να κατεβάζει σιγά σιγά τους πομπούς και να απομένουν με μεταδόσεις μέσω δορυφόρου και Διαδικτύου με τη βοήθεια αρχικά της EBU. Κορυφαία στελέχη της μάλιστα έκαναν λόγο και για παραβίαση της ευρωπαϊκής συνθήκης, αλλά τελικά η EBU απέσυρε την όποια βοήθεια παρείχε στους εργαζομένους της ΕΡΤ. Το αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα θα συνεχιστεί καθώς μέσα από το ertopen.com μεταδίδεται πρόγραμμα από εργαζομένους στην ΕΤ3, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Η ενέργεια της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε εκτός από αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενώ έγιναν προσφυγές σε δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: