mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Περί (παράνομου πλέον) ΕΣΡ και προέδρου του...

Ιωάννης Λασκαρίδης, ο πρόεδρος που έβλεπε(κι υπηρετούσε) τις κυβερνήσεις να περνούν

** Γραμμένο στο Hot Doc που κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου 2013. Έκτοτε το μόνο που έγινε είναι η νέα και παντελώς παράνομη (σύμφωνα με το ΣτΕ) νέα 6μηνη ανανέωση θητείας των μελών του οργάνου. Η φετεινή δράση του στην επιλογή προστίμων, εξηγεί το γιατί... 


Δύσκολα θα βρεθεί στην πρόσφατη ιστορία των ανεξάρτητων αρχών πρόεδρος σαν τον Ιωάννη Λασκαρίδη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Μόλις πριν λίγες μέρες χαρακτηρίστηκε από το βήμα της Βουλής από τον Τέρενς Κουίκ των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” ως “Λασκαρίδης ο μεγαλοπρεπής”. Και η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος του ΕΣΡ επέζησε τριών-τεσσάρων πρωθυπουργών και έξι υπουργών Τύπου.  Αφορμή του θερμού ξεσπάσματος του Τέρενς Κουίκ, στάθηκε μια ακόμη προτεινόμενη ρύθμιση του αρμόδιου υπουργού επί των ΜΜΕ, για παράταση της θητείας του και της θητείας του οργάνου στο οποίο προΐσταται για δυο ακόμη μήνες. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης, όπως και τρία ακόμη μέλη του, ξεπερνώντας κάθε ανεκτό όριο συνταγματικότητας και νόμων, θα παραμείνουν στη θέση τους για 11η συνεχόμενη χρονιά. Η 5ετής θητεία τους επίσημα έληξε δυο φορές και παρά την τελεσίδικη γνωμάτευση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, για την απαγόρευση μιας νέας θητείας, παραμένουν στη θέση τους. Λαμβάνοντας τους υψηλούς μισθούς τους ως αποκλειστικά εργαζόμενοι στο ΕΣΡ. Γιατί αυτό εξυπηρετεί ποικιλοτρόπως. Τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και το εκδοτικό- ιδοκτησιακό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
 Ψιλά γράμματα ίσως για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες από τις θεσμικές περιπλανήσεις στη διατήρηση του ελεγχόμενοι χάους στις αρμοδιότητες και το ρόλο του ΕΣΡ. 
Όπως και τις αλλεπάλληλες διατάξεις και ρυθμίσεις σχετικών και άσχετων νόμων από το 2007 και εντεύθεν. Η λήξη της θητείας του οργάνου ωστόσο, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την κατάλυση κάθε ορίου και κανόνων στον έλεγχο της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
Το ΕΣΡ κάθε Τρίτη κάνει μεγάλο ντόρο στον Τύπο για τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλει στην παράνομη προβολή τηλεπαιχνιδιών. Μόνο για τον ΑΝΤ1 τα πρόστιμα αυτά έχουν φθάσει τα δυο εκατομμύρια ευρώ! Ε και; Κανένα από αυτά δεν έχει πιθανότητα να πληρωθεί ως νόμιμο. Γιατί όλα εκπίπτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το τυπικό πλέον επιχείρημα πως ξεπεράστηκε κάθε συνταγματική ανοχή στις παρατάσεις θητείας του αρμόδιου οργάνου. Απολύτως κατανοητό γιατί δεν συγκινείται κανείς από το πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο. Ακόμη και με έκπτωση των προστίμων στο ΣτΕ, στις αποφάσεις λογοκρισίας για ενημερωτικές εκπομπές, ο “θιγόμενος” που ζήτησε την παρέμβαση του ΕΣΡ, ειδικά ο πολιτικός, με τη λογοκριτική απόφαση στο χέρι του, μπορεί να καταθέσει αγωγές εκατομμυρίων σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά Μέσα. Ακόμη καλύτερα; Το ΕΣΡ έχει αποδεχθεί πως μπορεί να παρεμβαίνει προληπτικά, με απόπειρες να καταστείλει ενοχλητικές ενημερωτικές εκπομπές που πρόκειται να βγουν στον αέρα. Αρκεί να το ζητήσει κάποιος που το ίδιο το όργανο τον θεωρεί “ισχυρό”. Ανοίγοντας μια μικρή παρένθεση, σε αυτή την κατηγορία βρέθηκε το “Κουτί της Πανδώρας” όταν εκλήθη σε απολογία η ΕΡΤ για τηλεοπτική εκπομπή (για την  ΑΕΠΙ) πριν καν προγραμματιστεί η μετάδοση της στη ΝΕΤ!

Το ΕΣΡ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έγινε συνώνυμο της λογοκρισίας. Ο χαρακτηρισμός ουδόλως ενοχλεί τα μέλη του. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης, φορώντας το ακουστικό στο αυτί του την ώρα των συνεδριάσεων, συνεχίζει να κουβαλά υπό μάλης βαρείς φακέλους νόμων και διατάξεων για να πιστοποιήσει τις αποφάσεις του. Όταν εμφανίζεται για να ενημερώσει τους συντάκτες του ρεπορτάζ media για αυτές, βγάζει το ακουστικό από το αυτί του. Έτσι δεν ακούει τις ερωτήσεις που για να απαντηθούν θα πρέπει να διατυπωθούν ξανά με πολύ-πολύ δυνατή φωνή! Αυτά στο εσωτερικό του κτιρίου του ΕΣΡ. Εκεί που ο πρόεδρος έχει πάρει τον απόλυτο έλεγχο στην εξουσία των υπαλλήλων και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, επιβάλλοντας και εσωτερικά τον Κώδικα ιδιότυπης αστυνόμευσης και ανελευθερίας στις επιστημονικές τεκμηριωμένες εκθέσεις και εισηγήσεις. Και τώρα που το ζήτημα ξεπέρασε κάθε όριο και η κατακραυγή τρύπωσε ως και τους καλά προστευόμενους διαδρόμους της Βουλής, ο Ιωάννης Λασκαρίδης και το μέλος Ιωάννης Παπακώστας, κατά πληροφορίες μας, διαπραγματεύονται τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ!

Η ιδεολογική αστυνομία της ενημέρωσης

Οι τηλεθεατές ήδη γνωρίζουν πως το ΕΣΡ επί θητείας του Ιωάννη Λασκαρίδη, μετατράπηκε στο νούμερο ένα θεσμικό χέρι λογοκριτικής παρέμβασης και εκδίωξης κάθε διαφορετικής φωνής που μπορεί να ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια συντηρητικών ηθών και υποκριτικής ηθικής. Αγαπημένες υποθέσεις προς τιμωρία και λογοκρισία για τον Ιωάννη Λασκαρίδη και τα μέλη του ΕΣΡ, αποτελούν οι εκπομπές πολιτικής σάτιρας και σε όσες προβάλλονται ομοφυλόφιλοι. Ποια από όλες τις ιστορίες να πρωτοθυμηθούμε: Το φιλί ανάμεσα σε δυο άνδρες στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ. Το λουκέτο στον Best FM για εκπομπή του Γρηγόρη Ψαρανιού. Τα πρόστιμα σε εκπομπή του ΣΚΑΙ γιατί μεταδόθηκαν τα αποκριάτικα γαμοτράγουδα της Δόμνας Σαμίου. Το πρόστιμο για μετάδοση της ελληνικής ταινίας “Straight Story” ύψους 30.000 ευρώ στο Mega. Η απαγόρευση μετάδοσης εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό “Επικοινωνία FM” για ομοφυλόφιλους.
Ο ρόλος του υποτίθεται πως είναι να ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Ε, τα τελευταία χρόνια ελέγχει και τιμωρεί όσους ενοχλούν την κυβέρνηση και τους βουλευτές, κλείνει ραδιόφωνα την επαρχία και αφήνει στην ησυχία τους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Παραβιάζοντας έτσι ακόμη και τις τυπικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας την ποσόστωση ελληνικού -ευρωπαϊκού προγράμματος.

Η μνημονιακή υποταγή του ΕΣΡ

Μετά την πρώτη ανανέωση της θητείας του προέδρου και των μετέπειτα νομοθετικών πράξεων επέκτασης της θητείας του, η Αρχή έθεσε νέους κανόνες στην παρέμβαση της. Κάθε αίτημα τηλεφωνικό ή γραπτό από βουλευτή η πολιτικό έμπαινε αμέσως σε συζήτηση και απόφαση. Τακτική που κορυφώθηκε μετά το 2009, με την επιβολή των μνημονίων. Η ευαισθησία των μελών του ΕΣΡ για την τήρηση ποιότητας της ελληνικής γλώσσας, την προστασία των ανηλίκων και την “προσβολή θεσμών” ή “προσωπικότητας” άρχιζε και εξαντλείτο σε τηλεοπτικές εκπομπές που τολμούσαν να τα βάλουν με το μνημόνιο και τις υπέρ τρόϊκας ή μνημονίου αναφορές. Τρία συνολικά πρόστιμα επιβλήθηκαν στους “Ράδιο Αρβύλα” για τέτοιες παραβιάσεις. Το αμάρτημα τους; Ανέφεραν πως οι βουλευτές “λειτουργούν σαν κλίκα” και καλύπτουν ο ένας τον άλλο. Η σταδιακή μετατροπή του ΕΣΡ από ένα όργανο επιβολής συντηρητικής ηθικής σε αυταρχικό μηχανισμό του προσέφερε στενότερες επαφές με το πολιτικό σύστημα. Το οποίο το  χρησιμοποιεί σε ρόλο “ιδεολογικής αστυνομίας” σε ανυπόταχτους της τροικανής ενσωμάτωσης στο κυρίαρχο πολιτικό και ψυχαγωγικό λόγο.
Μερικά μόνο παραδείγματα τον τελευταίο χρόνο της παράνομης, κατ΄άλλα θητείας του. Δικαίωσε τον τέως εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Πεταλωτή που είχε προσβληθεί από εκπομπή του Kontra TV ζητώντας την άμεση τιμωρία του. Κοστολογήθηκε με 150.000 ευρώ. Τιμώρησε με 80.000 ευρώ το Extra επειδή προέβαλλε την πρόθεση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Τιμώρησε τρεις φορές τον Λάκη Λαζόπουλο με πρόστιμα των 20.000 ευρώ γιατί στο “Αλ Τσαντίρι νιούζ” έβγαζε σχολιασμένες δηλώσεις πολιτικών προσώπων ή μόνταρε σατιρικά βίντεο με τα πρόσωπα πολιτικών, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Τόσο ο Ιωάννης Λασκαρίδης όσο και ορισμένα από τα μέλη του οργάνου επιβραβεύονται από το πολιτικό σύστημα για τις υπηρεσίες τους. Και όμως τα πρώτα δείγματα είχαν δοθεί πολύ νωρίτερα. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης τοποθετήθηκε τον Ιούνιο του 2002 με πρόταση του τότε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Αντικατέστησε τον "αντάρτη" πρόεδρο Βασίλη Λαμπρίδη, δικαστικό επίσης. Τον πρώτο πρόεδρο του ΕΣΡ που έλαβε την τολμηρή απόφαση να σταματήσει on air το ριάλιτυ σόου του Big borther. Καναλάρχες και πολιτικοί δεν του συγχώρεσαν την επιλογή αυτή. Επιπλέον ξεσκόνιζε με επιμέλεια τις ιδιοκτησιακές σχέσεις ιδιοκτητών ΜΜΕ με έργα του δημοσίου. Παραήταν ενοχλητικός. Οι πολύτιμες υπηρεσίες του ΕΣΡ μετά την παραίτηση Λαμπρίδη στο κονκλάβιο της πολιτικής κοινοβουλευτικής εξουσίας, αναγνωρίστηκαν διαχρονικά. Το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο μετά το 2004 είναι το πρώτο και μόνο θεσμικό όργανο που πιστοποιούσε πως δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα. Εκδίδοντας με βάση απλές βεβαιώσεις του νόμου 105 πως οι εκδότες -μέτοχοι των καναλιών δεν παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου του "βασικού μετόχου".



Δεν υπάρχουν σχόλια: