mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η μάχη για την κυριαρχία στην ενημέρωση στο ...δορυφόρο

300 ειδησεογραφικά κανάλια στην Ευρώπη
Γράφει ο Σ.Χ. στο digitaltvinfo

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο δημοσίευση σήμερα την τελευταία του έκθεση για την τηλεοπτική αγορά στην Ευρώπη, που καλύπτει 38 χώρες. Η έκθεση του Παρατηρητηρίου, που βασίζεται στα δεδομένα της τηλεοπτικής βάσης MAVISE και από άλλους εθνικούς οργανισμούς, αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν γύρω στα 300 ειδησεογραφικά κανάλια, από τα οποία τα 214 έχουν έδρα στην Ευρώπη (171 στις 28 χώρες της ΕΕ και 33 κανάλια στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, στην Ελβετία, στη Ρωσία και στη Νορβηγία). 80 περίπου κανάλια εκπέμπουν από άλλες περιοχές της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Από τα 214 κανάλια που έχουν έδρα στην Ευρώπη, 110 από αυτά είναι ειδησεογραφικά κανάλια πανεθνικής κάλυψης, 60 έχουν πανευρωπαϊκή ή και διεθνή κάλυψη και 46 κανάλια ανήκουν στις δορυφορικές οπτικοακουστικές υπηρεσίες EBS (Europe By Satellite) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πανευρωπαϊκά ειδησεογραφικά κανάλια

Από τα 105 ειδησεογραφικά κανάλια πανεθνικής κάλυψης, που καταμέτρησε το Παρατηρητήριο, τα 84 είναι ιδιωτικά και τα 21 δημόσια κανάλια. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στην καθαρή κυριαρχία των ιδιωτικών καναλιών: στην Ισπανία υπάρχουν τρία δημόσια ειδησεογραφικά κανάλια, ενώ στην Ολλανδία, στη Τσεχία, στην Ιρλανδία και στην Ελβετία υπάρχουν μόνο δημόσια ειδησεογραφικά κανάλια.

Η έκθεση σημειώνει μία σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας ειδησεογραφικών καναλιών από το 2009, σε επίγεια ψηφιακά δίκτυα ελεύθερης λήψης. Το 2009 υπήρχαν 16 ειδησεογραφικά κανάλια σε ελεύθερα ψηφιακά δίκτυα στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2013 ο αριθμός τους έχει φτάσει στα 43.

Ολόκληρο το δημοσίευμα για τα ειδησεογραφικά κανάλια στο site 

Δεν υπάρχουν σχόλια: