mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στην TV η μάχη της πολιτικής-επιχειρηματικής επιρροής

Καπαρώνουν κανάλια εν όψει εκλογών
Γράφει ο Τηλεοπτικός στην "Αυγή της Κυριακής"

Μάχη για την «πολιτική» πίτα δίνουν παλαιοί και νέοι καναλάρχες εν όψει εκλογών

Ριζικές αλλαγές δρομολογούνται στο χρεωκοπημένο τηλεοπτικό τοπίο και με δεδομένο πως η χώρα από τον Σεπτέμβριο μπαίνει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οι καναλάρχες -παλαιοί αλλά και νέοι- ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη της σεζόν. Παλαιά κανάλια ρίχνονται στη μάχη με νέα μορφή και νέα εμφανίζονται από το πουθενά με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση πολιτικών γραμματίων. Αυτή τη φορά το διακύβευμα για το επιχειρηματικό-τηλεοπτικό κατεστημένο δεν είναι τα μερίδια της έτσι κι αλλιώς φτωχής διαφημιστικής πίτας, αλλά η «πολιτική» διείσδυση στο εκλογικό σώμα και η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι επιχειρηματικές δυνάμεις ανασυντάσσονται εν όψει εκλογών και πολιτικών εξελίξεων, γνωρίζοντας τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα εξετάσει από μηδενική βάση τις τηλεοπτικές άδειες.

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα και τα δυσβάστακτα χρέη των πάλαι ποτέ εύρωστων καναλιών, ο ανταγωνισμός αναμένεται να μεταφερθεί από την ψυχαγωγία αποκλειστικά στον ενημερωτικό τομέα. Με δελτία ειδήσεων «παραθύρων - σχολιαστών» και ενημερωτικές εκπομπές χαμηλού οικονομικού κόστους αναμένεται να δοθεί η φετινή τηλεοπτική μάχη, αλλά και η ύστατη προσπάθεια στήριξης του μνημονιακού πολιτικού συστήματος. Χωρίς κανείς ακόμα να γνωρίζει την πολιτική ταυτότητα του «offshore» ιδιοκτήτη του 902 και με το χρεωκοπημένο Alter να «υπόσχεται» μέσω τηλεοπτικής κάρτας πως σύντομα θα είναι «και πάλι κοντά μας», νέοι παίκτες παλαιάς κοπής επιχειρούν να γίνουν μέρος ενός καταρρέοντος συστήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα των 8 μεταξύ Mega και Star, μετά την προδιαγεγραμμένη στροφή του δεύτερου σε πιο ενημερωτικό χαρακτήρα. Η απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη για την πολιτική αναβάπτιση του Star Channel, μέσω της ηχηρής μεταγραφής του Νίκου Χατζηνικολάου στις αρχές του καλοκαιριού, θεωρήθηκε casus belli από την πλευρά των μεγαλομετόχων του Mega, Μπόμπολα και Ψυχάρη. Ο δεύτερος μάλιστα δεν δίστασε τότε με δημοσιεύματα «ειδικού συνεργάτη» στο «Βήμα» και στα «Νέα» να επιτεθεί στον Β. Βαρδινογιάννη, από τον οποίο ο ΔΟΛ βλέπει πλέον να απειλείται επιχειρηματικά όχι μόνο στο πεδίο της τηλεθέασης του Mega, αλλά και σε άλλες επιχειρηματικές «ευκαιρίες» που ανοίγουν με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και ενώ στην κρίσιμη γενική συνέλευση της «Τηλέτυπος», που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Hilton, όλοι περίμεναν την οριστική ρήξη μεταξύ των συνιδιοκτητών, ο Γιώργος Β. Βαρδινογιάννης ανανέωσε τη θέση του στο Δ.Σ. της εταιρείας. Όμως πριν λίγες ημέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., «έσκασε» η βόμβα της παραίτησης.

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Mega σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του Star φαίνεται ότι έδειξαν την πόρτα εξόδου στον κ. Βαρδινογιάννη. Η κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, δυσκολεύει για το Mega, το οποίο, ενώ πραγματοποιεί νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά 15 εκατ. ευρώ, δεν κατάφερε να πετύχει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που όφειλε βάσει δανειακής σύμβασης ομολογιακού δανείου 98 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε από τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων στις αρχές του 2013. Ο καθαρός δανεισμός της "Τηλέτυπος" ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιέσεις των τραπεζών για την αποπληρωμή των δανείων είναι μεγάλες. Αντιθέτως, το Star ενέταξε στο δυναμικό του ένα δυνατό δημοσιογραφικό team, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελείται από τους Νίκο Χατζηνικολάου, Πόπη Τσαπανίδου, Μάρα Ζαχαρέα, Κάτια Μακρή, Σταύρο Λυγερό, και, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρών στον τομέα της ενημέρωσης, αρκεί να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις ορισμένων στελεχών του καναλιού που επιμένουν στη μερική διατήρηση του «νεανικού» χαρακτήρα του δελτίου ειδήσεων. Αντιρρήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζουν έντονα τα μεταγραφικά αποκτήματα του σταθμού.

Την ίδια ώρα, η έντονη κινητικότητα δημοσιογράφων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο μέχρι πρότινος άγνωστο και άσημο Action 24 έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στους τηλεοπτικούς κύκλους, μιας και, όπως όλα δείχνουν, ένας νέος πολιτικός παίκτης ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Ένα κανάλι που, αν και στα σπάργανά του, έχει αποκτήσει έντονα πολιτικό χρώμα τόσο λόγω της «πράσινης» χροιάς του ιδιοκτήτη του όσο και λόγω των μεταγραφικών του αποκτημάτων. Ο ιδιοκτήτης του Action 24, Διονύσης Παναγιωτάκης, δραστηριοποιήθηκε με την ιδιότητα του τηλεοπτικού παραγωγού, μέσω της PLD Productions, στην ιδιωτική τηλεόραση, συνεργαζόμενος κυρίως με τον Alpha. Στη συνέχεια, η PLD παρείχε υπηρεσίες στον ΟΤΕ TV, παράγοντας αθλητικές εκπομπές για το πρόγραμμά του. Ο σταθμός Action24 είναι το παλιό Magic TV του Σωκράτη Κόκκαλη, το οποίο πέρασε στη συνέχεια στον έλεγχο του Πέτρου Κυριακίδη. Ο επιχειρηματίας και συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη καταζητείται, έχοντας διαφύγει στη Βραζιλία. Ο σταθμός ανήκει κατά 85% στη Rea Scenery LTD, συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη, και κατά 15% στον Πέτρο Κυριακίδη. Ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος είναι και σύζυγος της Ελένης Κούρκουλα, πρώην υφυπουργού Παιδείας και προσωπικής φίλης του κ. Βενιζέλου, σκοπεύει να μετατρέψει το κανάλι από κυρίως αθλητικό σε ενημερωτικό, χάρη και στις μεταγραφές πολλών γνωστών δημοσιογραφικών ονομάτων του κεντροαριστερού χώρου, όπως ο Γιάννης Αντύπας, ο Βαγγέλης Γιακουμής, ο Βασίλης Σκουρής, η Χριστίνα Κοραή, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Σεραφείμ Κοτρώτσος κ.ά. Ενδεικτικό της «κεντροαριστερής» ενίσχυσης του καναλιού είναι το γεγονός πως ο Σταμάτης Μαλέλης ανανέωσε τη συνεργασία της δημοσιογραφικής σχολής που διευθύνει με το Action 24, με τους φοιτητές του να εμφανίζονται στις εκπομπές του καναλιού και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους από τη συχνότητα. Με το Action 24, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει ένα ακόμη «φιλικό» κανάλι σε μια εποχή που το τηλεοπτικό σκηνικό αλλάζει άρδην.

Δεν υπάρχουν σχόλια: