mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι "αμαρτίες" Λαυρεντιάδη και η θέση της Κομισιόν

Oι αμαρτίες Λαυρεντιάδη στην Proton «φεσώνουν» τους Έλληνες φορολογούμενους

(αναδημοσίευση από fmvoice)
Δεν έχουν τέλος οι αμαρτίες του Λαυρεντιάδη που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και εν προκειμένω στην Proton Bank. Η τράπεζα που λόγω της «μαύρης τρύπας» που άφησε πίσω του ο επιχειρηματίας από σωρεία σκανδάλων κρατικοποιήθηκε το 2011 για να μην «σκάσει» το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μοιάζει με… βαρέλι δίχως πάτο.

Γράφει: Ρόη Χάικου

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο αποκάλυψε χθες, η FMVoice.gr σε σχετικό ρεπορτάζ της.
Το μέλλον της είναι προδιαγεγραμμένο, αφού η τρόικα στο προσχέδιό της έχει ζητήσει πώληση της τράπεζας το αργότερο τον Απρίλιο-Μάιο του 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί ανοικτά την βιωσιμότητα της νέας Proton ως αυτόνομη εταιρική οντότητα (υπενθυμίζεται ότι η «κακή» δραστηριότητα έσπασε και εκκαθαρίζεται).

Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, η νέα Proton θα έχει απορροφήσει κεφάλαια σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προσωρινή έγκριση για νέα «ένεση» της τάξης των 230-300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το…μπιλιέτο στα 1,6- 1,67 δισ. ευρώ. Και η Κομισιόν αναφέρει ότι το ύψος του ισολογισμού ανοίγματος της νέας Proton ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η Proton έχει λάβει καταρχήν ενίσχυση ύψους 1,122 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό εξυγίανσης του ΤΕΚΕ, εισφορά κεφαλαίου ύψους 0,25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εισφορές κεφαλαίου από το ΤΧΣ συνολικού ύψους 0,23-0,3 δισ. ευρώ που ζήτησε η ελληνική πλευρά το καλοκαίρι και ενέκρινε προσωρινά η ΕΕ.

Όλα αυτά για μια «μικρού μεγέθους τράπεζα ως προς το μερίδιό της επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συνεστήθη το 2001, με κύριο τομέα δραστηριοτήτων την επενδυτική τραπεζική», αναφέρει η Κομισιόν. Μια τράπεζα που διέθετε δίκτυο 28 υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα και την 30ή Ιουνίου 2011 απασχολούσε 562 υπαλλήλους.

Γιατί χρειάζεται επιπλέον κρατική ένεση κεφαλαίων; Δεν είναι μόνο οι ζημίες που υπέστη λόγω του PSI+ (146,5 εκατ. ευρώ εγγράφηκαν στον ισολογισμό του 2011 και πρόσθετες απομειώσεις ύψους 22 εκατ. ευρώ περιλήφθηκαν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012). Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι προβλέψεις για το 2011 έως το 2016 είναι υψηλότερες από ό,τι είχε προηγουμένως προβλεφθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά στην Κομισιόν στις 12 Μαρτίου 2012. Αυτό σημαίνει ότι «σκάνε» δάνεια που είχαν χορηγηθεί επί παντοδυναμίας Λαυρεντιάδη – ένας Θεός ξέρει σε ποιους- και πρέπει να καλυφθούν οι επισφάλειες.

Το ΤΧΣ στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα ζητάει η Κομισιόν, πρέπει να υποβάλλει αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί η τράπεζα περισσότερο ελκυστική για τους επενδυτές και να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα με σκοπό την πώλησή της σε τρίτους εντός δύο έως τριών ετών. Άσκηση εξαιρετικά δύσκολη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: