mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Όταν το Euronews μιλούσε για "λομπίστες", ένα θέμα από το HOT DOC


ή γιατί το μείζον θέμα που προέκυψε είναι πολιτικό

«Λομπίστες» του Euronews Greece με τα λεφτά των άλλων
 (αναδημοσίευση από το περιοδικό  Hot Doc, της 5ης Ιουλίου)

Η είδηση: Τον Δεκέμβριο του 2012 αρχίζει η ελληνόφωνη έκδοση του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού καναλιού Euronews με έδρα την Αθήνα. «Δεν πρόκειται για κάποια μετάφραση του προγράμματος στην ελληνική γλώσσα», είπε με έμφαση ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος του Michael Peters. Η ελληνική συντακτική ομάδα των 42 εργαζομένων θα επηρεάζει και θα συνδιαμορφώνει την πολιτική κατεύθυνση της ελληνικής επικαιρότητας προς το Euronews, άρα προς τις 11 ακόμη εθνικές εκδοχές της παγκόσμιας ειδησεογραφίας σε ένα εν δυνάμει παγκόσμιο κοινό 3,5 δισεκατομμυρίων. Επισημαίνοντας το ρόλο που θα έχουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι στη Λύων, είπε: « Θα είναι λομπίστες».
Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως το κόστος ( 5 εκατ. ετησίως συν 1,5 εκατ. για την εκκίνηση) δημιουργίας του 24ωρου καναλιού ειδήσεων από «ευρωπαϊκή σκοπιά», χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης ή της ΕΡΤ και του ΡΙΚ.
Τα δεδομένα: Το Euronews τα τελευταία δυο χρόνια παρουσίασε μια νέα επεκτατική στρατηγική αναπτύσσοντας ένα δίκτυο πολυπλατφορμικού media που διαθέτει 13 ανταποκριτικά γραφεία ανά τον κόσμο. Διατίθεται καλωδιακά, επίγεια ψηφιακά, μέσω smart tv, κινητών τηλεφώνων, διαδικτύου και social media. Οι μέτοχοι του Euronews είναι 22 οργανισμοί, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση πως όταν πριν 3 χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ απέρριψε μέσω της διοίκησης Χρήστου Παναγόπουλου το project Euronews Greece λόγω κόστους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στο TRT το οποίο και εξαγόρασε το 15% μετοχών του σταθμού, βγάζοντας σε χρόνο ρεκόρ το Euronews Turk.
Τα ερωτήματα. 
Το Euronews στοχεύει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, εκπέμπει στα αγγλικά και γερμανικά χωρίς η ZDF και το BBC να είναι μέτοχοι του. Στο νέο στρατηγικό του σχέδιο αναφέρει πως στοχεύει να είναι η παγκόσμια δύναμη ειδησεογραφίας. Και η επιλογή της Κομισιόν να πληρώσει 5 εκατ. για τη «φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από τη Αθήνα προς τον κόσμο είναι βέβαιο πως έχει πολλές, πολιτικές, προεκτάσεις. 

Στήλη 
ΑποΤΥΠΟματα από τη Ματίνα Παπαχριστούδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: