mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κίνδυνος αποπομπής του ΑΜΠΕ από τα Ευρωπαϊκά Πρακτορεία

Της Αγγέλας Νταρζάνου

Ο κίνδυνος να αποπεμφθεί το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) από την Ευρωπαϊκή ένωση ειδησεογραφικών πρακτορείων, διαγράφεται σοβαρός, μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση την Παρασκευή και αλλάζει τον συσχετισμό στη διοίκησή του.
Στην προσπάθειά της να ελέγξει πλήρως το 7μελές Δ.Σ του ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση με την τροπολογία αντιστρέφει την αριθμητική αναλογία που υπήρχε υπέρ των εκπροσώπων των αιρετών οργάνων και προβλέπει πλέον πλειοψηφία στο Δ.Σ. των διορισμένων κυβερνητικών: 4 μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, έναντι 3 μελών από αιρετά όργανα. Η αναλογία αυτή αφαιρεί από το ΑΠΕ ακόμη και τον τυπικό όρο της αυτονομίας του από την κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποπομπή από την European Allianz of National Agencies (Ευρωπαϊκή Συμμαχία Εθνικών Πρακτορείων), η οποία θεωρεί προϋπόθεση την ανεξαρτησία της διοίκησης του Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ΑΜΠΕ εντάσσεται στο νόμο περί ΔΕΚΟ και θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ. περιλαμβανομένων των θέσεων προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, με θητεία τριών χρόνων και δυνατότητα ανανέωσης. Η θέση του προέδρου /γενικού διευθυντή καταργείται “αζημίως”, όπως και του αναπληρωτή του.
Από το 7μελές Δ.Σ.: ένα μέλος ορίζεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ή εκπρόσωπός του. Δεύτερο μέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) ή εκπρόσωπός του. Τρίτο μέλος ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΜΠΕ που ψηφίζεται απευθείας. Τέσερα μέλη διορίζει η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη θέση του προέδρου προωθείται πρόσωπο επιλογής της Συγγρού, ενώ στη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου θα διοριστεί πρόσωπο επιλογής της ΔΗΜΑΡ -ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου Βαγγέλη Σιαφάκα- η οποία θεωρείται "ριγμένη" στους διορισμούς της ΕΡΤ.
 Σημειώνεται ότι για τη Δευτέρα έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΑΜΠΕ (εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Τύπου), προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία του Πρακτορείου τα περασμένα χρόνια.
**  Για την "κομματική άλωση" των κρατικών ΜΜΕ και ιδίως για τη "διχοτόμηση της ηγεσίας του ΑΜΠΕ, ώστε να ικανοποιηθούν οι βλέψεις τόσο της ΝΔ όσο και της ΔΗΜΑΡ", κατέθεσαν ερώτηση στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου, η βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου. Οι βουλευτές ρωτούν επίσης εάν έχει περατωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος επί διευθύνσεων Ταμπακόπουλου και εάν έχουν καταλογιστεί ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: