mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συγχωνεύσεις, δάνεια και στο βάθος άρθρο 99 για τον ΔΟΛ;

Της Αγγέλας Νταρζάνου

Το πολύ υψηλό χρέος σε συνδυασμό με το υψηλό λειτουργικό κόστος και την έλλειψη ρευστότητας, βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού στα ανώτατα κλιμάκια, για την “επόμενη μέρα” του Δ.Ο.Λ. Ήδη γίνεται αντιληπτό ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να πάει μακριά με χρέος που αγγίζει τα 211 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 107 εκ. τραπεζικός δανεισμός, όσο η οικονομική κρίση μειώνει αναγκαστικά τον συνολικό τζίρο. Έτσι, οι σκέψεις για προσφυγή του ΔΟΛ στο αρ. 99 έχουν αρχίσει να συζητούνται, παράλληλα με την ενίσχυση της νέας εταιρείας Psycharis Media που ιδρύθηκε πριν από λίγο καιρό. Εξάλλου, στη σημερινή εποχή της ύφεσης οι νέες εταιρείες είναι “ωραίες”, ευέλικτες και ελαφρές, χωρίς βάρη από χρέη ή βαριά μισθολογικά κόστη.
Το δάνειο των 20 εκ. ευρώ που έλαβε ο ΔΟΛ από την Alpha Bank μπορεί να ήταν μια καλή τονωτική ένεση για την επαναγορά μετοχών από τον Β.Ρέστη, τα ανοίγματα στο Mega, το Studio ATA κλπ, όμως ο Στ. Ψυχάρης ακόμη ψάχνει ρευστό. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η μία δυνατότητα. Μια δεύτερη είναι νέο δάνειο, ας πούμε 20 εκ. ευρώ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει με την επόμενη δόση της τρόϊκας στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Έτσι, πρώτο μέλημα στους σχεδιασμούς αναδεικνύεται η “ελάφρυνση” του μισθολογίου, η οποία υπολογίζεται να κοστίσει για αποζημιώσεις περί τα 5 εκ. ευρώ. Παράλληλα διατυπώνονται προτάσεις να καταργηθούν τα Νέα Σαββατοκύριακο και να αντικατασταθούν από το Βήμα Σαββατοκύριακο, επιλογή που θα ελαφρώσει το μισθολόγιο, ιδίως αν συνδυαστεί με την πρόσληψη νέων. Στους επόμενους μήνες έτσι, αναμένεται “εθελούσια έξοδος” δεκάδων εργαζομένων στα “Νέα”, συγχώνευση των ηλεκτρονικών εκδόσεων in.gr. tanea.gr και tovima.gr σε μία κοινή πλατφόρμα, ενώ δεν αποκλείονται και νέες απομακρύνσεις από το “Βήμα”. Ή “εθελούσια έξοδος” στα “Νέα” εργαζομένων με προϋπηρεσία άνω των 30 χρόνων και με άρτιες αποζημιώσεις έχει τύχει υψηλής απήχησης, όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, λόγω έλλειψης ρευστότητας για τις αποζημιώσεις. Στη συγχώνευση των site αναμένεται “μακελειό”, ενώ από το “Βήμα” έχουν ήδη φύγει με εθελουσίως με “εθελούσια”, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο για συναινετικές αποχωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: