mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Το κρυφτούλι ΕΣΡ ΑΝΤ1 για τον τηλε-τζόγο

Αναποτελεσματικό το ΕΣΡ στον τηλεοπτικό τζόγο

Της Αγγέλας Νταρζάνου 

“Φάκελλο” για το τυχερό τηλεπαιχνίδι “Τηλεκύβος”, που προβάλλει ο ΑΝΤ-1 μετά τα μεσάνυκτα, έχει σχηματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι.Λασκαρίδης έχουν ήδη κληθεί οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ-1 να δώσουν εξηγήσεις αυτή την εβδομάδα, όμως δεν παρέστησαν, όπως είπαν, λόγω αδειών των δικηγόρων. Η απόφαση έτσι αναβάλλεται.
Το εν λόγω τηλεπαιχνίδι, εμφανίζεται με διάφορες ονομασίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα: “Call 4 Cash”, “Night Quiz”, “Play & Win” είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία εμφανίζεται. Το τηλεπαιχνίδι έχει χαρακτηριστεί από το ΕΣΡ ως “τυχερό παιχνίδι”, αφού η συμμετοχή σε αυτό γίνεται από τους χειριστές της εκπομπής και μάλιστα με τρόπο αθέμιτο, ενώ η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις δεξιότητες των συμμετεχόντων. Παράλληλα, οι τηλεθεατές επιβαρύνονται λόγω αυξημένου κόστους της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ παραπλανώνται αφού δεν είναι σαφές ότι πρόκειται για τυχερό παιχνίδι. Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (402/2011) για να προβληθεί τυχερό παιχνίδι από την τηλεόραση χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου το ΕΣΡ έχει λάβει 33 καταδικαστικές αποφάσεις, επιβάλλοντας υψηλά μέχρι εξοντωτικά πρόστιμα, μέχρι και 100.000 ευρώ, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας που επιμένουν να προβάλλουν το παράνομο τυχερό παιχνίδι, παρά τα προηγούμενα χαμηλότερα πρόστιμα. Φαίνεται ότι τα κέρδη των σταθμών είναι πολύ υψηλά.

Στον ΑΝΤ-1 το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο 80.000 ευρώ για το “ Live Quiz” στις αρχές Ιουλίου. Το κανάλι άλλαξε το όνομα του παιχνιδιού σε “Τηλεκύβος”, πρόσθεσε ορισμένες επεξηγήσεις για τους τηλεθεατές και συνέχισε να το προβάλλει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ουσιαστικά ανενόχλητο. Πλέον, στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρέμβει το ΕΣΡ, ενώ το κανάλι “χόρευε” στο τζόγο ένα ολόκληρο καλοκαίρι- και με πολύ υψηλά έσοδα, όπως όλα δείχνουν.

Το ΕΣΡ πρέπει να φροντίσει να έχει αποτελεσματικότητα ,αλλά και “ισονομία” μεταξύ των καναλιών. Είναι κορόϊδα όσοι δεν προβάλλουν Call for Cash ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: