mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Blogs και ελευθεροτυπία, μια σχέση προς διερεύνηση

BLOCK-άρετε τα πιστόλια γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης στο "Κουτί της Πανδώρας" με αφορμή και επίκεντρο την υπόθεση σύλληψης του Γ.Παπαγιάννη. Ορισμένες αλήθειες που πικραίνουν, ειδικά παραδοσιακούς δημοσιογράφους, "μετανάστες" τα τελευταία χρόνια στην άγρια δύση του Διαδικτύου. Για τους νεότερους στο Internet, εργάτες της πληροφόρησης, τα όσα επισημαίνει ο δημοσιογράφος μάλλον είναι ήδη το παρελθόν των Νέων Μέσων.

<<Ας μιλήσουμε λοιπόν με αλήθειες για το ίντερνετ πριν είναι αργά>>, γράφει ο Κώστας. (...) Το ίντερνετ είναι μια μεγάλη προϋπόθεση ελευθερίας. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι αξιωματικά ελεύθερο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν και ψέματα και ανακρίβειες και προπαγάνδα και καλά στημένες παγίδες. Πέρασαν χρόνια μέχρι να καταλάβει ο κόσμος τον τρόπο που λειτουργούσαν να παραδοσιακά ΜΜΕ. Πως πίσω από τα πρωτοσέλιδα, υπάρχουν συμφέροντα, πιέσεις και όχι μόνο απόψεις ή ειδήσεις. Στην εποχή του ίντερνετ, η κατανόηση λειτουργίας του πρέπει να γίνει γρήγορα. Εννοώ πως το κοινό πρέπει να κατανοήσει γρήγορα πως είναι ένα εργαλείο με προϋποθέσεις ελευθερίας αλλά όχι απαραίτητο και τοτέμ ελευθερίας. Είναι πολύ επικίνδυνο, οι πολίτες που έχουν αγανακτήσει με τα παιχνίδια «δημοσιογραφίας» στον παραδοσιακό Τύπο, να εκχωρήσουν το δικαίωμα της κρίσης και να παραδοθούν αγανακτισμένοι σε ένα ίντερνετ που μοιάζει ελεύθερο, επειδή «τα λέει χοντρά», «βρίζει», και δεν «μασάει». Το ίντερνετ δεν είναι ελεύθερο. Απλώς δίνει θεωρητικά το δικαίωμα στον καθένα να εκφραστεί.
Και ας πάμε από τα θεωρητικά στα πρακτικά. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με blogs. Όλα τα blogs δεν είναι τα ίδια. Όταν εμφανίστηκαν τα blogs,τα παραδοσιακά μέσα ξεκίνησαν μια τρομερή επίθεση βλέποντας ότι χάνουν την ισχύ τους. Τα κατηγόρησαν για αναξιοπιστία και ερασιτεχνισμό. Να σας θυμίσω όμως πως το ρεπορτάζ για την επίσκεψη Ερντογκάν στην Ελλάδα που δεν έγινε ποτέ, δεν το έκαναν τα blogs αλλά μεγάλα συγκροτήματα εφημερίδων.
Για την ενδιαφέρουσα συνέχεια κλικ στο "Κουτί"

Δεν υπάρχουν σχόλια: