mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Δώστε πίσω 8 εκατ. ευρώ

Τα κανάλια ζητούν πίσω τα πρόστιμα του ΕΣΡ

Της Μ.Παπαχριστούδη

(αναδημοσίευση από greektv.com)
«Δώστε πίσω τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα» είναι έτοιμα να φωνάξουν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ήδη ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί το πήραν απόφαση και ετοιμάζονται να προσβάλουν στο ΣτΕ τις χρηματικές κυρώσεις της διετίας 2006 - 2007.

Ο δρόμος άνοιξε εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του ανώτατου κυρωτικού δικαστηρίου στις αρχές Απριλίου, που έκρινε πως η σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής ραδιοτηλεόρασης τη διετία αυτή είναι παράνομη. Αρα, και οι αποφάσεις που έλαβαν τα μέλη του ΕΣΡ κατά το επίμαχο διάστημα είναι κατ’ επέκταση παράνομες.
Η απόφαση των καναλιών ελήφθη μόλις διαπιστώθηκε πως τα ποσά των προστίμων την κρίσιμη αυτή διετία ξεπερνάνε σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ! Από το ποσό έχει αναιρεθεί το υψηλότερο έως σήμερα πρόστιμο που είχε επιβληθεί το 2006 στον ALPHA για παράνομο δανεισμό μετόχου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, επειδή το ποσό αυτό εξέπεσε και δεν πληρώθηκε ποτέ.
Ολα τα κανάλια όμως, με πρωτοπόρους το ALTER, το STAR αλλά και τον ΑΝΤ1, ειδικά το 2007 δέχθηκαν πολλές και υψηλές χρηματικές κυρώσεις για εκπομπές τους.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ

Η χρονιά με τα περισσότερα σε αριθμό πρόστιμα ήταν το 2006. Τη χρονιά αυτή έχουμε 5,9 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από 130 πρόστιμα και 2,9 εκατ. ευρώ το 2007 με 96 πρόστιμα σε τηλεοπτικά κανάλια. Σχεδόν όλα τα τότε δημοφιλή «αστέρια» των καναλιών είχαν τιμωρηθεί με μεγάλα ποσά για εκπομπές τους. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, η Αννα Δρούζα, η ομάδα του «Ράδιο Αρβύλα», η Τατιάνα Στεφανίδου βρίσκονται στην κορυφή των τιμωρημένων του ΕΣΡ.
Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ήδη πληρώσει τα ποσά αυτά.

Για να λήξει μια παρεξήγηση, τα πρόστιμα του Ραδιοτηλεοπτικού πληρώνονται μέχρι δεκάρας, αφού ήδη από το 2003 έχουν περάσει απευθείας στο δημόσιο λογιστικό. Λογίζονται δηλαδή και καταχωρούνται ως «χρέη» των καναλιών στην Εφορία. Και από τα οικονομικά στοιχεία που δίνουν οι σταθμοί καταδεικνύεται ότι τα πρόστιμα πληρώνονται κανονικά, αφού διαφορετικά δεν μπορούν τα κανάλια να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο τώρα εμφανίζονται αποφασισμένα να ζητήσουν την επιστροφή τους.

Τα μέλη του Συμβουλίου έχουν ήδη παραδεχθεί, αν και επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, πως υπάρχει κίνδυνος να εκπέσουν όλες οι αποφάσεις τους την επίμαχη αυτή διετία. Η ευθύνη βεβαίως ανήκει και στη Βουλή (σε όλες τις πολιτικές πτέρυγες) που δεν φρόντισε για την έγκαιρη ανανέωση της θητείας των μελών του ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πάλι πως θα επαναφέρει στην Ολομέλεια όλες τις υποθέσεις που κινδυνεύουν με κατάργηση των προστίμων. Γεγονός που δεν βοηθά σε τίποτε, αφού και πάλι η σύνθεση της αρχής μπορεί να θεωρηθεί παράνομη, καθώς έχει λήξει η θητεία της και για το επόμενο διάστημα έως τις αρχές του 2011.

Το Συμβούλιο, όπως είναι φανερό, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλαπλώς. Και ως όργανο που τιμωρεί αυστηρά όσους τολμήσουν να αρθρώσουν τηλεοπτικό αντίλογο σε πολιτικά πρόσωπα (η υπόθεση αυτής της εβδομάδας με τους «Ράδιο Αρβύλα» και τις διαμαρτυρίες του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα ότι δεν έκανε καταγγελία ποτέ είναι η απόδειξη) αλλά και ως αρχή που τίθεται συνολικά σε αμφισβήτηση η παρέμβασή της με χρηματικά πρόστιμα.

Scanner

- Δράμα χωρίς τέλος για τους εργαζομένους του ALTER. Μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του Κ. Γιαννίκου ότι την άλλη εβδομάδα θα πληρωθούν δύο μισθοί από τα χρωστούμενα, αποφάσισαν και οι δημοσιογράφοι να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την απαγόρευση εκποίησης ή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Οι τεχνικοί έχουν ήδη καταθέσει ανάλογα ασφαλιστικά μέτρα και η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Το συνολικό ποσό που οφείλει η εταιρεία του ALTER στους εργαζομένους ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.

- Το καθεστώς των «επιστροφών» από τη διαφήμιση συνεχίζει να προκαλεί καταγγελίες και αναταραχή στην αγορά. Το θέμα φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος σε «μαύρο χρήμα» και «χειραγώγηση-εκβιασμό» των ΜΜΕ.

- Οι διαφημιστικές εταιρείες από τη δική τους πλευρά πέρασαν στην αντεπίθεση και ζητούν την πλήρη κατάργηση του άρθρου 12 του νόμου 2328/95 για τα ΜΜΕ, που καθορίζει το ποσοστό επιστροφής στη διαφήμιση στο 9,9%, καθώς και την πλήρη κατάργηση του αγγελιοσήμου. Σημειώνουμε ότι μόλις πρόσφατα είχαν συμφωνήσει με τα τηλεοπτικά κανάλια να ζητήσουν τον περιορισμό του αγγελιοσήμου στο 10% από 21% που είναι σήμερα.

- Ο ΑΝΤ1 ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη web tv συνεχίζει να εντάσσει νέο περιεχόμενο στη διαδικτυακή του τηλεόραση. Μετά τις βρετανικές σειρές «The Cut» και «Girl Number 9», σχεδιάζει να ανεβάσει στη web tv τις σειρές «Pink» και «Signs of Life». Το MEGA από τη δική του πλευρά εξετάζει αυτό το διάστημα προτάσεις ελληνικών ιντερνετικών σειρών. Εννοείται ότι ήδη το πρόγραμμα των web καναλιών έχει ενταχθεί σε διαφημιστικά πακέτα, με δέλεαρ αφενός τα χιλιάδες «χτυπήματα» νέων θεατών και αφετέρου τις δυναμικές μορφές διαφήμισης που προσφέρει η νέα μορφή θέασης στο Διαδίκτυο.

- Μουσική διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης οργανώνει σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο σύλλογος εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού με τη συμμετοχή όλων των ορχηστρών και μουσικών συνόλων. Την παρουσίαση της αντικυβερνητικής μουσικής διαμαρτυρίας θα κάνει ο Γιώργος Αμυράς.

- Το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ «Τα παιδία δεν παίζει» κέρδισε το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2011.

- Τι είπε και το έκανε η διοίκηση της ΕΡΤ, αφού βεβαίως απέλυσε όλους τους συμβασιούχους πέρυσι. Στον ισολογισμό της καταγράφει κέρδη ύψους 30 εκατ. ευρώ. Μειώνει το σωρευμένο έλλειμμά της στα 98,6 εκατ. και εμφανίζει δραματικές περικοπές στο κονδύλι μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού της, το οποίο είδε τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 35%.

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ

Την απόφαση έγκρισης του ποσού μετακίνησης των έντεκα μελών της ελληνικής αποστολής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από την ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision με κόστος 11.910 ευρώ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Πρόκειται για τα ποσά ημερήσιας αποζημίωσης που ορίστηκαν σε εβδομήντα ευρώ ημερησίως. Τα αεροπορικά εισιτήρια, σύμφωνα με την απόφαση, είναι δωρεά εταιρείας. Θυμίζουμε πως το συνολικό κόστος της μετακίνησης της ελληνικής αποστολής ανέρχεται στο ποσό των 50.420 ευρώ.


Calculator

42% Το ποσοστό θεαματικότητα του «Ράδιο Αρβύλα» στο οργισμένο διάγγελμα Κανάκη εναντίον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του προέδρου του Ιωάννη Λασκαρίδη, τον οποίο παρουσίασε ως «συνταγματάρχη» τηλεοπτικής χούντας. Το πρόστιμο 50.000 ευρώ δεν πέρασε απαρατήρητο...

3.700.000 On line επισκέπτες στην έκδοση της MailOnline την ίδια ημέρα στη διάρκεια της διάσημης τελετής. Τα βρετανικά ηλεκτρονικά μέσα που κάλυψαν εκτενώς όλες τις ετοιμασίες διαπίστωσαν μεγάλη αύξηση στις επισκέψεις των ιστοσελίδων. Η εφημερίδα προσέλκυσε τον Απρίλιο 66 εκατ. επισκέπτες.

27,1% Η θεαματικότητα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA τον μήνα Απρίλιο. Φαίνεται πως είναι το πλέον κερδισμένο δελτίο από την αποχώρηση του δελτίου του Ν. Χατζηνικολάου από την καυτή ζώνη των 8.00μ.μ.


13,6% Η μέση θεαματικότητα στον ALPHA την ώρα μετάδοσης του βασιλικού γάμου, με ελάχιστους τηλεθεατές να δείχνουν ενδιαφέρον για την περιγραφή του βασιλικού πρωτόκολλου. Το ποσοστό στο νεανικό κοινό μόλις 15,7%.

21.000.000 Ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές του ALPHA κατά τη διάρκεια του 2010. Η μείωση ζημιών συνεχίστηκε, αφού το 2009 το κανάλι του RTL κατέγραψε ζημιές ύψους 34 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς αυξήθηκε σε 16,7%.


7,9% Το μερίδιο της εκπομπής «Κυριακή στο χωριό» της ΕΤ3 αποτελεί το καλύτερο ποσοστό θεαματικότητας για το κανάλι σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά στη μέτρηση του νεανικού κοινού, μόλις 2,2%, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν, αφού τα χωριά παρακαλούν για μιαν επίσκεψη της εκπομπής στην πλατεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: